Zijah A. Sokolović: Osvojio specijalnu i nagradu za najboljeg glumca festivala

Fena
Zijah A. Sokolović: Osvojio specijalnu i nagradu za najboljeg glumca festivala
/ Foto: Narodno pozorište Mostar
Bh. reditelj i glumac Zijah A. Sokolović osvojio je vrijedne nagrade za svoju predstavu 'Ko bajagi donijela me roda' na Nacionalnom festivalu malih teatarskih formi u bugarskom gradu Vratza.

Sokolović je osvojio specijalnu nagradu Stefan Dragostinov i Grand Prix međunarodnog žirija za najboljeg glumca festivala.

"Mladi glumci kada rade predstavu dobiju gotov tekst i rijetki ga nauče do kraja. U ovoj predstavi Glumac je od ničeg – od samog svog rođenja - napravio tekst i predstavu", obrazložio je odluku međunarodni žiri.

Premijera Sokolovićeve predstave bila je u Beču 1993., u Interkulttheateru, i to je prva predstava The/Arto projekta Umjetnost u školi, kazalište u razredu.

Zanimljivo je da je nagrada u Bugarskoj, 24 godine nakon što je premijerno izvedena, prva nagrada stručnog žirija Zijahu A. Sokoloviću za tu predstavu.

Tekst je preveden na slovenski jezik u Ljubljani 1998., predstavu igra Gašper Tič i za nju je osvojio nagradu Zlatna paličica, zatim na hrvatski jezik u Zagrebu 2003. (predstavu igra Dražen Šivak i za nju je osvojio Nagradu hrvatskog glumišta).

Predstava Ko bajagi donijela me roda osvojila je i nagradu publike za najbolju predstavu na međunarodnom festivalu komedije Mostarska liska 2006. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije