Zahid Gašić biciklom krenuo iz Zenice do Dubrovnika

Anadolija
Zahid Gašić biciklom krenuo iz Zenice do Dubrovnika
Zahid Gašić Zenga, biciklista iz Zenice, treći put zaredom krenuo je biciklom put Dubrovnika povodom Povelje Kulina bana, dokumenta izuzetno bitnog za državnost Bosne i Hercegovine, a čija se kopija čuva u Dubrovniku.

Na ovaj način Gašić će obilježiti 827. godišnjicu Povelje Kulina bana, dokumenta u kojem se regulišu prava dubrovačkih trgovaca koji se kreću teritorijem tadašnje Bosne, a ovo je i najstariji dokument pisan u Bosni i Hercegovini.

Povelja Kulina bana pisana je 29. augusta 1189. godine na starobosanskom narodnom jeziku, a pisana je bosančicom.

To je prvi bosanskohercegovački dokument upućen stranom vladaru, a potvrđuje državnost Bosne i Hercegovine u 12. stoljeću.

Zahid Gašić je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) rekao kako mu predstavlja veliku čast odlazak u Dubrovnik s obzirom na važnost Povelje Kulina bana.

”Meni je čast što idem u Dubrovnik povodom potpisivanja Povelje Kulina bana, mislim da se to treba obilježavati i ne smije se zaboraviti. Zanimljiv je put do Dubrovnika, malo se vozi, malo se desi problema, ali je bitno da se svašta vidi i obiđe. Danas planiram biti u Mostaru, gdje ću prenoćiti, pa bih krenuo dalje sutra, te bih vjerovatno u Neumu prenoćio, a u ponedjeljak u devet sati imam zakazan prijem kod gradonačelnika Dubrovnika, gdje bi poslije sastanka pogledali kopije Povelje“, rekao je Gašić.

Tako će 50-godišnji Gašić iz Zenice do Dubrovnika i nazad preći oko 800 kilometara. Povratak je planiran sljedeće sedmice, a kaže kako sam sebi odredi tempo vožnje.

”Ja odredim sebi jedan tempo i tako idem, ne premorim se i češće odmaram, a tamo i nazad ima oko 800 kilometara“, rekao je Gašić dodavši kako osim nekoliko privrednih subjekata i KUD „Gorica“ nije imao veliku podršku kantonalnih i gradskih vlasti.

Ahmet Hamzić, predstavnik KUD ”Kula“ Gorica, koji je suorganizator ovog putovanja rekao je kako su podrška Zahidu na njegovom putu do Dubrovnika.

”Mi smo podrška Zahidu i želimo da mu zahvalimo što ide na ovaj put i to već treći put. Želimo mu sretan put i da sve prođe kako treba. Šta god možemo da uradimo za njega, tu smo“, rekao je Hamzić.

Gašić će rutom od Zenice do Mostara, zatim do Neuma pa do Dubrovnika voziti oko tri dana. Na put nosi i određene poklone za čelnike Dubrovnika s kojima ima sastanak zakazan u ponedjeljak u devet sati u gradskoj upravi, nakon čega će obići kopije Povelje Kulina bana.

Dvije kopije se nalaze u Dubrovniku, dok je treća kopija Povelje u Sankt Petersburgu u Rusiji. Gašić je krenuo sa platoa Trga Bosne i Hercegovine, ispred zgrade Gradske uprave grada Zenice, a troškove puta uz podršku udruženja i privrednih subjekata snosi sam.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije