Vedrana s 20 godina ruši stereotipe: Imam svoj traktor i u njemu sam kao kraljica

Radiosarajevo.ba
Vedrana s 20 godina ruši stereotipe: Imam svoj traktor i u njemu sam kao kraljica
Vedrana Poletar iz slavonskog mjesta Laslovo jedna je od najneobičnijih 20-godišnjakinja s područja Balkana, budući da je umjesto udobnih univerzitetskih učionica odlučila izabrati posao u poljoprivredi.

Njena najveća ljubav jeste rad s poljoprivrednim strojevima, te još od 18 godine posjeduje sopstveni višenamjenski traktor OPG, s kojim radi na poljoprivrednim dobrima, prenosi 24sata.

"Radim ono što volim, ono što me ispunjava i nije mi nimalo teško ujutro rano ustati i do kasno raditi, jer to uistinu volim. Nakon završene komercijalne škole bilo je ili ići dalje na fakultet ili ostati doma sa svojima i obrađivati zemlju. Ovo drugo me privuklo i odluka je bila definitivna. Ostajem orati zemlju i proizvoditi hranu", kaže mlada Laslovčanka.

Ova vrijedna djevojka ističe kako ne voli večernje izlaske, a i odabir garderobe prepustila je svojoj mlađoj sestri.

"Mrzim to oblačenje, mada priznajem da i to ponekad volim, ali se najbolje osjećam u trapericama i majici, dok sam za volanom jednog od mojih radnih strojeva", kaže Vedrana.

Svakog dana ona na poljima istočne Slavonije radi u svom traktoru, kako bi na vrijeme obradila zemljište veličine 12 hektara na kojem ona i porodica uzgajaju žitarice i uljarice. Osim ratarstva, bave se i voćarstvom, te je njena odluka da krene stopama roditelja itekako iznenadila javnost.

A njeni roditelji ističu kako takav poziv nimalo nije neobičan, te da se od poljoprivrede može itekako dobro živjeti.

"To je tačno, samo treba znati što i kako raditi. Nikada mi nije palo na pamet da bi se moglo obogatiti preko noći, svjesna sam da je to težak i pomalo nesiguran posao kakva je proizvodnja pod vedrim nebom, ali ako se hoće sve se može. Prijavila sam se za podmjeru 6.1 u okviru Potpore za ruralni razvoj, potporu EU-a za mlade poljoprivrednike i prošla sam na konkursu. Odobrena su mi sredstva od blizu 400.000 kuna (100.000 KM). Neko bi si kupio novi skupocjeni automobil, a ja o tome nisam niti razmišljala, moj je san bio kupiti traktor i to sam ostvarila", zaključuje Vedrana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije