Umjetnost na vrhu olovke: Nevjerovatni mikrosvijet Jasenka Đorđevića

Naim Kavazić
Umjetnost na vrhu olovke: Nevjerovatni mikrosvijet Jasenka Đorđevića
/ Nevjerovatni mikrosvijet Jasenka Đorđevića
Jasenko Đorđević je umjetnik iz Tuzle koji za svoja umjetnička djela koristi olovke, ali one mu nisu sredstvo za rad, nego predmet na kojem stvara nevjerovatni mikrosvijet.

Đorđević izrađuje nevjerovatne skulpture na grafitu, a za izradu ovaj tuzlanski kipar koristi nož i dlijeto za drvo. Kako otkriva, i najmanji nedostatak pažnje može dovesti do pucanja grafita.

U januaru 2010. godine, brat mi je poslao link s radovima jednog američkog umjetnika i izazvao me da i ja pokušam da napravim nešto slično. Ideja mi se odmah svidjela i prihvatio sam izazov. Narednog dana poslao sam bratu jednu skulpturu s porukom 'vidiš da mogu'. Od malena sam bio zaljubljenik u minijaturu”, kaže nam na početku razgovora Đorđević

Nevjerovatni mikrosvijet Jasenka Đorđevića - Umjetnost na vrhu olovke: Nevjerovatni mikrosvijet Jasenka Đorđevića

Govori nam kako je još kao dijete sam pravio male knjige (oko 5mm), male skulpture i mikroorigami.

S jednom origami figurom sam aplicirao za Guinnessovu knjigu rekorda. Radi se o papirnom brodu koji je savijen od papira dimenzija 1.5mm sa 2.5mm dok je dimenzija sklopljenog broda oko 1mm”, objašnjava ovaj Tuzlak.

Od rane mladosti pokazivao je interes za minijaturne skulpture, a od 2010. godine izrađuje skulpture na grafitu i jedan je od prvih koji se počeo baviti ovom vrstom umjetnosti.

Kada sam počeo izrađivati ove skulpture, u svijetu je bilo 2-3 umjetnika koji su objavili nekolicinu svojih radova. Pošto ovo nije standardna vrsta umjetnosti, samim tim ne postoje ni posebni alati, kao ni posebne olovke namijenjena za ovu umjetnost. Na početku sam eksperimentirao i istraživao koje su olovke najbolje za ove skulpture i s kojim alatima bi se mogli dobiti najbolji rezultati. Do sada su se najbolje pokazali hirurški skalpeli jer su dovoljno oštri, a osim njih, koristim i razne vrste igala”, govori Jasenko Đorđević za Radiosarajevo.ba.

Do sada je napravio više od 200 različitih skulptura a motivi su raznovrsni. Neke skulpture su puko preslikavanje onoga što vidi, dok su neke simbolične i nose poruke u sebi.

“Mogao bih možda kao primjer izdvojiti rad On the Edge gdje mali čovjek sjedi na rubu provalije kojom sam simbolično želio pokazati koliko smo mali i prolazni na ovom svijetu”, priča nam on.

Nevjerovatni mikrosvijet Jasenka Đorđevića - Umjetnost na vrhu olovke: Nevjerovatni mikrosvijet Jasenka Đorđevića
Pitali smo ga koja mu je skulptura do sada oduzela najviše vremena, te nam odgovara da su sve podjednako zahtjevne.

“Ali ako bih morao izdvojiti, onda je to jedna skulptura koju nisam uspio da napravim i poslije desetak pokušaja, a to je Stari Most u Mostaru, jer sama zamisao skulpture je da se most nalazi u sredini olovke i da svojim lukom spaja dvije polovine olovke. Nažalost svaki put je skulptura pukla dok sam radio na detaljima na luku mosta, jer grafit nije dovoljno čvrst da podnese težinu  olovke. Nadam se da ću nekada pronaći dovoljno kvalitetnu olovku kako bih završio i ovaj projekt", kaže nam Đorđević.

Njegov posljednji rad oduševio je BiH, ali i cijeli svijet. Naime, ovaj Tuzlak je na vrhu olovke izradio skulpturu sirijskog dječaka Aylana Kurdija. 
Nevjerovatni mikrosvijet Jasenka Đorđevića - Umjetnost na vrhu olovke: Nevjerovatni mikrosvijet Jasenka Đorđevića

“Mislim da se takve stvari ne bi smjele dešavati, pogotovo djeci, pa sam pokušao da na neki način odam počast dječaku i skrenem pažnju da se takve stvari ne bi smjele dešavati”, zaključuje Jasenko Đorđević.

Do sada je imao pet samostalnih i desetak grupnih izložbi, a za svoj rad je osvojio i dvije nagrade na 7. Bijenalu umjetnosti minijature, i to nagradu za skulpturu, kao i Grand Prix bijenala.

Međutim, kako ističe, nagrade mu nisu donijele neke posebne privilegije, ali su mu pokazale da to što radi ima svoju publiku, kao i to da su ga potakle da nastavi sa svojim radom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije