Tri godine od smrti bh. režisera Sulejmana Kupusovića

Radiosarajevo.ba
Tri godine od smrti bh. režisera Sulejmana Kupusovića
Narodno pozorište Sarajevo na današnji dan se sjeća velikog režisera Sulejmana Kupusovića čiji su lik i djelo obilježile savremenu bh. pozorišnu historiju i čije su predstave imale jedinstvenu umjetničku vrijednost.

Njegove predstave imale su jedinstvenu umjetničku vrijednost i živio je teatar koji je čvrsto komunicirao s publikom.

Bosanskohercegovačka publika će ga pamtiti kroz predstave koje je režirao koje su dominantno obilježile vrijeme teatra već od sedamdesetih i osamdesetih godina, sve do njegove smrti, kao što su predstave Kralj Lear, Propercije, Bjesnilo, Braća Karamazovi, Veliki vezir, Roman o Londonu, Hasanaginica, Kidaj od svoje žene, Derviš i smrt, Hanka, Tvrđava, Legenda o Ali-paši, Balada o Omeru i Merimi, Hamlet u selu Mrduša donja ili Hamlet zna što narod ne zna, Balkanski špijun u Sarajevu.

Na svim scenama svojim posebnim teatarskim jezikom, vizionarskim promišljanjem i srčanošću komunicirao je sa svojim saradnicima, glumcima i publikom koja je na magičan način pružala snagu i smisao njegovoj neprevaziđenoj umjetnosti. 

Njegova posvećenost pozorištu je naša inspiracija i vodilja na nastavimo raditi i djelovati s istim žarom i ljubavlju, da se njegova nit načina življenja pozorišta nikada ne prekine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije