Sreto Vučković, slijepi pisac iz Kozarske Dubice izdao dvije knjige

Radiosarajevo.ba
Sreto Vučković, slijepi pisac iz Kozarske Dubice izdao dvije knjige
Sudbina Srete Vučkovića iz Bijakovaca, sela pokraj Kozarske Dubice, zasigurno bi mogla biti inspirativna za mnoge ljude, jer iako je slijep on je do sada uspio izdati već dvije knjige.

Riječ je o nastavniku srpskog jezika u penziji kojeg je čulo vida napustilo još 2003. godine, ali koji se nije predao zbog takvog stanja nego odlučio upravo suprotno - suprotstaviti se životnoj sudbini, prenose Nezavisne novine.

Kratko nakon što je oslijepio Vučković je izdao prvu knjigu pod nazivom Ploska, u kojem govori o porodičnom predmetu koji je izgubljen 1942., a pronađen 1971. godine. Ova knjiga nagrađena je specijalnom nagradom na književnom konkursu Saveza slijepih Srbije, a nagradu je dobila i priča Pomračenje Sunca.

To je za Vučkovića bila nova inspiracija, koja ga je natjerala da se potpuno posveti književnosti, te je on ovih dana izdao i drugu knjigu Pomračenje Sunca koja će uskoro biti promovirana.

"Moja druga knjiga nikada ne bi nastala da nije rasprodata prva i da nisam dobio te nagrade. Sada se spremam da pišem i treću. Kada sam saznao da imam bolest zbog koje ću oslijepiti, išao sam na liječenje u Moskvi, pa sam bio na grobovima Jesenjina, Puškina, Ljermontova, Dostojevskog. I to je bio dio inspiracije da počnem i sam pisati", kazao je Vučković.

Iako je, kada je potpuno oslijepio, dobio i novac za kupovinu računara s govornim softwareom, nikada nije naučio da ga koristi, zbog čega je odustao od svega i umjesto na tehnologiju oslonio se na ljude.

"Hvala Sanji Kolar, Dijani Goga, Mariji Burazoru i Borisu Barišiću, pomoću kojih je Pomračenje Sunca ugledalo svjetlo dana. To je knjiga koja govori o davnim običajima iz mog zavičaja, koji su postojali prije dolaska radija, TV-a i interneta", zaključuje Vučković.

Njegova nova knjiga uskoro će biti promovirana u brojnim gradovima širom BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije