Selma Muhedinović-Silajdžić za Radiosarajevo.ba: Pronašla sam svoj mir

Hajrija Avdić
Selma Muhedinović-Silajdžić za Radiosarajevo.ba: Pronašla sam svoj mir
/ FOTO: Radiosarajevo.ba
Njen osmijeh, pozitivne riječi, i zaljubljen, prelijep pogled na Sarajevo... znakovi su nakon kojih smo znali da će to biti ugodno druženje.

Gdje god da idete, ne možete sresti tako dobre ljude kao što možete u svom rodnom gradu. U najtežim trenucima jedinstvo je pobjeđivalo, voljeli smo se bez obzira na naciju govori Selma Muhedinović-Silajdžić, na početku intervjua za Radiosarajevo.ba

Sreli smo se kod Bijele tabije, ili kako je Selma voli nazvati, Plave tabije, jer je u ratu to pronalazila inspiraciju, te prikupljala snagu pod plavim oblacima. Njen osmijeh, pozitivne riječi, i zaljubljen, prelijep pogled na Sarajevo... znakovi su nakon kojih smo znali da će to biti ugodno druženje. 

Razgovarala: Hajrija Avdić, Radiosarajevo.ba

Video i fotografije: Radiosarajevo.ba

„Znate šta, duh grada treba razvijati. Mi smo prošli kroz teške periode ali upravo ti teški periodi nam daju uzlet da se duhovno razvijamo, jer ne možemo tamo gdje je sve divno i krasno doći do duhovnog razvoja. Ovdje smo imali svoje nebo, sve je grmjelo, sve je sijevalo ali smo učinili dosta toga isto tako za ovaj grad“, govori Muhedinović-Silajdžić o svom rodnom gradu. 

Selme se mnogi sjećaju kao pjevačice, koja je svoj posljednji album objavila prije više od deset godina. Selma danas živi mnogo mirnije, kako kaže, ne želi remetiti nikakav red, mir, ni sebi ni drugima. 

„Trenutno sebe istražujem kroz jogu, a moj prvi susret je bio baš kroz jednu knjigu u ratu. Naime, kako smo u ratu uvijek bili zatvoreni na nekim mjestima, čitali smo, samo da bismo vrijeme potrošili. I tako je meni pod ruke došla knjiga o jogi, ljeto '95. Ne znam tačno kako se zvala, pa sam ja sama meditirala. Onda sam to zaboravila, život je otišao nekim svojim putem, svirala sam klavir i violinu, pa sam samostalno nešto radila i tada sebe istraživala kroz pjesme“, priča Muhedinović-Silajdžić.

Smatra Selma da sve možemo kontrolirati, ali da je um teško ukrotiti da služi nama, a ne mi njemu. Vođena ovakvim mislima, nekadašnja pjevačica je promijenila i svoj način ishrane. Otkriva Selma i kako to podnosi njen suprugHaris Silajdžić, s kojim je u braku od 8. marta ove godine.

„S godinama je došlo da nekako prestanem jesti meso. Razlog što sam prestala jesti meso bio je ulazak jedne malene mace u moj život koja se zvala Mici. Posmatrajući, shvatila sam da bih isto tako voljela i ovcu i tele i da bih jednostavno sve životinje na mojoj farmi doživjele duboku starost i ne bi bile u stanju da idu... Tako, šest godina ne jedem meso, prošlo ljeto sam prestala jesti ribu. 

No, niko ne ispašta zbog toga. Svako može da jede šta hoće, nemam ništa protiv da neko jede meso jer i ja sam jela. Čitava suština je u tome da prihvatamo različitost i da dopustimo da neko bude drugačiji.

Najviše volim, kada imam priliku da budem negdje na moru, onda nosim sa sobom sokovnik. Do podne znam piti ove voćne, a onda popodne ove povrtne. To radim šest sedmica otprilike na proljeće, prije ljeta. Mada ja iskreno ne volim da kuham, nisam neki ljubitelj kuhanja, to moja mama radi savršeno“, priča Selma dok uživa u pogledu na Sarajevo.

Kada smo priupitali Selmu da li bi voljela da se bavi poljoprivredom, da ima kućicu daleko od grada, otkriva:

„To zaista želim u budućnosti, okušati se u poljoprivredi. Voljela bih da jednog dana živim ne nekom mjestu koje je na obali, dakle uz more, voljela bih da to bude otok. Da imam svoje povrće, voće i da sam sigurna da je to bez ikakvih vještačkih dodataka, đubriva... da je raslo pod suncem.“

U tim planovima će Selmu sigurno podržati suprug Haris Silajdžić, s kojim je 8. aprila obilježila prvi mjesec braka. Kako znamo da bivša pjevačica voli da putuje, pitali smo je, da li je medeni mjesec obilježen putovanjem:

„Volim da putujem jer tada čovjek ima mogućnost da upoznaje neke nove ljude, nove gradove, nova mjesta i to je jedno bogatstvo, bogatstvo u jednoj različitosti i to je onaj potencijal koji je i Sarajevo imalo i imat će uvijek, bez obzira na ono sto se dešavalo na političkoj sceni. Isto tako shvatam da postoje i neka druga putovanja, ta duhovna putovanja koja me sada jako inspiriraju. 

No, suprug i ja smo bili na putovanju, u ovim prvim mjesecima kada sam u braku, i ići ćemo i dalje, i to je lijepo“, otkriva Muhedinović-Silajdžić, te dodaje da je njeno voljeno mjesto, gdje često "pobjegne" otok Korčula, gdje će i ove godine ljetovati u društvu supruga. 

Kada smo pitali Selmu da li se ponovo vidi na muzičkoj sceni, kaže:

„Nemam namjeru, ne vidim se više u tim vodama, muzika je u meni uvijek prisutna, ali ne znam šta će život donijeti. Sebe ne vidim sad u muzici, na sceni, a scena se uvijek mijenja, uvijek dolaze neki novi mladi ljudi s novim idejama, novim izrazima, tako da je to lijepo. Ljudima se može sviđati nešto ili ne, to je sasvim normalno i prirodno“, ističe Selma Muhedinović-Silajdžić za Radiosarajevo.ba.

Ostatak intervjua pogledajte na videoprilogu:

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije