Sehen Sie diese Stadt: Hannjo Hasse, glumac koji je Sarajevo učinio besmrtnim (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Sehen Sie diese Stadt: Hannjo Hasse, glumac koji je Sarajevo učinio besmrtnim (FOTO)
/ Valter brani Sarajevo

Povede li se priča o legendarnom filmu Valter brani Sarajevo, vjerovatno je prva asocijacija citat: "Sehen Sie diese Stadt. Das ist Walter", koji izgovara nacistički oficir Von Dietrich. 

Scena je upečatljiva zbog muzičke podloge Bojana Adamiča, ali i "minijature" Hannjo Hassea, istočnonjemačkog glumca koji je ovom scenom učinio Sarajevo i pomenuti film besmrtnim. 

Nažalost, na našim prostorima se malo zna o ovom sjajnom glumcu koji je preminuo prije 33 godine.  

Hannjo Hasse rođen je 31. augusta 1921. u Bonnu. Glumu je počeo studirati na Berlinskoj akademiji Lily Ackermann 1938. godine, ali je rat prekinuo školovanje. O svom ratnom putu nije mnogo govorio, ali zna se da je poraz nacističke Njemačke dočekao u zarobljeništvu. 

Nakon oslobođenja vratio se i okončao studij u Weimaru, gradu koji je nakon podjele Njemačke ostao u istočnom dijelu pod sovjetskom kontrolom. 

Prvu sporednu ulogu Hannjo Hasse dobio je 1951. godine u filmu Der Untertan (Predmet), a vrlo značajan period u njegovoj karijeri je pozorišni angažman (1954-1962) u ansamblu Hans Otto teatra u Potsdamu. 

Ostvario je i angažman u istočnoberlinskom Narodnom teatru gdje ga je proslavila uloga u drami Williama Shakespearea Dvanaesta noć, u kojoj je igrao glavnu ulogu pored Armin Mueller-Stahla, jednog od najpoznatijih njemačkih glumaca. 

Dok je Mueller-Stahl početkom '80-ih prebjegao u Zapadnu Njemačku (i kasnije se proslavio u filmovima Mirotvorac, Misija na Mars, Angels & Demons, The X-Files), Hannjo Hasse ostao je vjeran bivšem DDR-u. 

Tamošnji filmski reditelji primjećuju glumca hladnog pogleda kojem daju karakterne uloge, vrlo često negativaca, bilo da se radi o nacističkim oficirima (ako budete u prilici pogledajte film Slučaj Gleiwitz gdje glumi beskrupuloznog SS-oficira Alfreda Naujocksa), bilo "zlim bijelim doseljenicima" u vesternima po motivima djela Karla Maya i Liselotte Welskopf-Henrich.

Upravo u jednom takvom vesternu – Sinovi velikog medvjeda iz 1966. godine – Hannjo Hasse je prvi put došao u kontakt s Bosnom i Hercegovinom odnosno bivšom Jugoslavijom. 

Film Sinovi velikog medvjeda je sniman djelomično i na našim prostorima, a kao jedan od koproducenata pojavljuje se i sarajevski Bosna film.

Ostalo je historija. Hajrudin Krvavac, tadašnji ekskluzivac Bosna filma, u Hannjo Hasseu prepoznaje savršenog glumca za ulogu proračunatog, ali pametnog nacističkog oficira Dr. Hofmanna u filmu Most 1969. godine.

Hasse je izvrsno odigrao svoju ulogu, posebno završnu scenu u vestern stilu, kada tjera nacističke vojnike da pokušaju zaustaviti "inženjera" (Slobodan Perović) prije nego sruši most.

Kada je legendarni Šiba Krvavac tražio glumca za ulogu nacističkog oficira Von Dietricha (karakterno vrlo sličnog Dr. Hofmannu) u kultnom filmu Valter brani Sarajevo, dilema nije bilo. 

Samo je Hannjo Hasse mogao igrati mudrog, hladnog, ciničnog nacističkog oficira koji je ušao u legendu po citatu Sehen Sie diese Stadt. Das ist Walter

Pomalo začuđuje da, nakon dvije maestralne uloge nacističkih oficira u filmovima Šibe Krvavca, nije dobivao više posla u partizanskim filmovima u bivšoj Jugoslaviji. 

Možemo ga samo vidjeti u jednoj od epizoda serije Povratak otpisanih 1978. godine. Posljednjih osam godina živio je u Falkenseeu gdje je preminuo 5. februara 1983.

Najpoznatije uloge Hannjo Hassea pogledajte u galeriji.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije