Sarajevski imam Velić uoči ramazana: Tu se naše duše napajaju...

H. A.
Sarajevski imam Velić uoči ramazana: Tu se naše duše napajaju...
U džamiji Pačadži hadži Mustafe Nesuha u sarajevskom naselju Stara Breka s mihraba namaze predvodi sarajevski imam Muhamed Velić.

Dovama, prenošenjem hadisa, ali i poučnim komentarima o današnjici, sarajevski imam privukao je sve generacije da otvore vrata ove lijepe sarajevske džamije.

Uoči ramazana, najdražeg gosta muslimana cijelog svijeta, mjeseca posta, Velić je za čitatelje Radiosarajevo.ba uputio bitnu, a prije svega, iskrenu, ramazansku poruku.

"Ramazanu dolazimo kao žedni i izmoreni putnici na izvor. Na izvoru naše brige prestaju. Tu se naše duše napajaju. I nije gladan, žedan i umoran onaj ko posti od hrane, pića i Božijih zabrana, nego je gladan, žedan i umoran onaj ko posti od Božije milosti. Ramazan šerif mubarek olsun!"

Sarajevski imam je ranije govorio o dugom postu kakav je i u ovim junskim danima.

"Možda baš zbog ovih dužih dana, neki ljudi, kojim je šejtan ubacio neke dileme u srce, nisu baš odlučni što se posta tiče. A Allah nas baš hoće preko vjere da ubijedi da budemo sigurni u sebe, da nema razloga da se bojimo. Šejtan nas plaši a Allah nam daje sigurnost.

Poručujem tim ljudima da ne vjeruju šejtanu, da vjeruju Stvoritelju, On najbolje zna šta su naši kapaciteti i koje su naše granice. Pazite ovo, kako Allah dž.š. aranžira naš raspored, evo vidite ja u ramazanu odlično znam kad ću doručkovati i kad ću večerati, o tome je vodio računa moj Stvoritelj, sehur mi je doručak, iftar mi je večera. Kad završi ramazan, ja ne znam kad ću doručkovati, preskačem, ili u 9 ili u 6, i ja svoje tijelo stalno iznenađujem“, istaknuo je Velić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije