Od buce do fitness trenerice: Kako je Sanita na zdrav način izgubila 50 kilograma

Elma Behram
Od buce do fitness trenerice: Kako je Sanita na zdrav način izgubila 50 kilograma
Najteže je pobijediti sebe - reći će svi oni koji se godinama bore s viškom kilograma. No, neki ipak uspiju u svom naumu i odlučno kažu NE starim navikama.

U svom naumu uspjela je i tridesettrogodišnja Sanita Dizdarević. Ona je u augustu 2015. godine odlučila iz temelja promijeniti način života. Kao rezultat toga danas ima 50 kilograma manje i savršeno oblikovano tijelo.

Predan rad, disciplina i strpljenje bili su ključ njenog uspjeha. Kaže, nije lako, ali kada postignete cilj, sreća je neizmjerna i nema povratka.

"Ja bih ovisnost o hrani uporedila s većinom poznatih ovisnosti, ali uzet ću kao primjer ovisnost o shoppingu. Da bi se osoba riješila potrebe i razmišljanja o fokusu ovisnosti, potrebno je početi s promjenama svojih navika. O hrani treba razmišljati kao o energiji koja nam je potrebna kroz dan, o tome da unosimo ne samo ono što volimo i čini nas sretnim, nego i hranu koja nam daje energiju i snagu. Kako? Bilo bi poželjno kada bi se obroci rasporedili na svaka tri sata, i to tako da pripremite sve unaprijed za dan ili čak za cijelu sedmicu. Zanimljive savjete za sedmični raspored možete najlakše naći na Pinterestu. Taj plan koji se napravi, bilo bi poželjno poštovati, unatoč željama i potrebama. Nakon nekog vremena uzimanja hrane pravilno i redovno, ovisnost više neće biti toliki problem i sve će postati jednostavnije. Hrana je gorivo, a ne nužno ugoda!"

Sanita smatra kako je najvažnija odlučnost, jer niko ne može toliko utjecati na nas kao mi sami.

"Važno je prihvatiti činjenicu da niko ništa ne mora i da niko ne može biti prisiljen na promjenu! Ako osoba sama odluči da želi promjenu, ona će tu promjenu i živjeti. Tada je osoba sama odlučila da je promjena u njenom životu važna i dobrodošla, možda zbog okoline, možda zbog zdravlja, djece, posla... ali najvažnije zbog same sebe! Taj drugi smjer je odabrala samo zbog sebe!"

Ova inspirativna Bišćanka prije samo dvije godine težila je 110 kilograma. U to vrijeme odjeću je kupovala na muškom odjelu, nije se osjećala dobro u svojoj koži i povrh svega, iako diplomirana fizioterapeutkinja, nije imala ni posao. Dovoljno da se osjeća potišteno i izgubljeno.

Dotakla je kaže dno, dalje nije mogla i bilo je krajnje vrijeme da nešto učini. Počela je s napornim treninzima i promjenom prehrambenih navika. Predan rad i disciplina vratili su joj vjeru u samu sebe.

"Treba biti i strpljiv, jer je za sve to potrebno određeno vrijeme. Bilo mi je potrebno jako mnogo snage i vremena, ponajprije one psihičke, da bih se otisnula u promjenu. Da bih krenula. Da samu sebe doslovno slomim, te se okrenem novom početku." 

Treninzi su bili naporni, no najteža borba bila je ona koja se odvijala u glavi, priča nam Dizdarević.

"Najbitnije je da glavni fokus ne budu kilogrami, nego da se usmjeri pažnja na tjelovježbu. Desit će vam se sljedeće: više energije, bolji san, bolja koncentracija, poboljšana cirkulacija, manjak stresa, te više samopouzdanja. Nemojte se zamarati nedostatkom rezultata, maksimumom ili raznim dilemama mršavljenja. Zapamtite da ovaj proces zahtijeva vremena, strpljenja i dosljednosti. Proteći će mjeseci pa i godine prije nego što uočite velike promjene. Stoga, kad poželite odustati, sjetite se da sve što napravite sada, utjecat će na kvalitetu vašeg života u budućnosti."

Vraćanje izgubljenog samopouzdanja i bolje psihofizičko zdravlje za Sanitu su bili uspjeh nesagledivih razmjera. Ovaj uspjeh iznjedrio je i posao koji je pravi primjer ugodnog s korisnim.

Sanita je danas trenerica i sama sebi pokretna reklama

"Svakom svom klijentu/klijentici pristupam na drukčiji način, odnosno prema procjeni stanja klijenta i naravno željama. S obzirom na to koji sam ja pakao prošla, mislim da imam kredibilitet na tom polju i da mogu klijenticama da olakšam prepreke kroz koje sam ja prolazila, da one ne moraju. Postoji određena tačka do koje ja mogu pomoći klijenticama na tom putu, ali od njih zavisi da li će biti uporne na svom putu i koliko im je stalo da dođu do određenog cilja.

Bit samog procesa mršavljenja je promjena načina razmišljanja i potpuna izgradnja psihičkog stanja, koje je kod većine osoba koji imaju problema s kilogramima bilo jako narušeno, kako od njih samih tako i od drugih osoba. Jadan pokušaj bijega od samoga sebe. Ali to nikako nije osuda, već moj poziv svima da se meni i milionima ljudi koji su odlučili ŽIVJETI pridruže već danas. Ne sutra, DANAS. Pozitiva, rad na sebi, pomicanje mentalnih granica, mir i sklad sebe samih jeste nešto što želite sada odmah, zar ne?"

Preporukama osobama koje s dijetom počinju “od sutra”

"To su najčešće osobe koje se previše trude kada počnu s dijetom. A u tome i jeste ključ problema. Budu najčešće gladne i naravno da im u kratkom roku dosadi i dijeta i pomisao na to. Prava istina je da s dijetom počinjete evo, ovog trenutka! Sad! I kada krenete, postavite male ciljeve, koje ćete lakše osvajati i svaki put kada ga osvojite, postavite novi. Budite dosljedni tim odlukama. Napravite sedmični plan, kao što sam već spominjala. Mnogo je lakše kada se organizirate... I ono najvažnije: ne vagajate se svaki dan i ne kritikujte se. Volite samu sebe, govorite si svaki dan da ste divni i vaše tijelo će vam vratiti istom mjerom.

Pozitiva, rad na sebi, pomicanje mentalnih granica, mir i sklad sebe samih jeste nešto što želite sada odmah, zar ne? Eto zato danas jer inače sve nabrojano također kreće od sutra."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije