Preminuo Todor Toza Veselinović, proslavljeni jugoslovenski golgeter

Anadolija
Preminuo Todor Toza Veselinović, proslavljeni jugoslovenski golgeter
Todor Toza Veselinović, proslavljeni golgeter iz bivše Jugoslavije, preminuo je u 87. godini u Atini od posljedica moždanog udara.

Veselinović je bio reprezentativac kao i selektor SFR Jugoslavije. Za reprezentaciju Jugoslavije je odigrao 37 mečeva i postigao 28 golova.

Slovio je za jednog od najboljih jugoslovenskih strijelaca svih vremena, četiri puta najbolji ligaški strijelac i klupski rekorder FK Vojvodine.

Ponikao je u podmlatku novosadske Sloge (ranije ime za FK Vojvodinu). Nakon Vojvodine nosio je dres FK Sampdorija iz Genove, Vienne, briselskog Union Sen Giloa, odakle se vratio u Austriju gde je u ekipi FK Austria (Celovec) bio igrač i trener ove ekipe sve do 1969. godine, kad je završio igračku karijeru.

Poslije aktivnog igranja posvetio se trenerskom pozivu. Počeo je kao tehnički referent Vojvodine i trener Proletera iz Zrenjanina, a nastavio u Kolumbiji gdje je vodio ekipu Santa Fe i nacionalni tim Kolumbije na olimpijskom turniru 1972. godine. Trenirao je kasnije i turski Fenerbahce, a radio je i u Italiji i Grčkoj.

Veselinović je rođen u Novom Sadu 22. oktobra 1930. godine.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije