Preminuo Sergije Beljajev, osnivač legendarnog hora 'Djevojke s Neretve'

Radiosarajevo.ba
Preminuo Sergije Beljajev, osnivač legendarnog hora 'Djevojke s Neretve'

 Stan' Neretvo, stani vodo...

Ovako je počinjala jedna od najpoznatijih pjesama koje su sedamdesetih i osamdesetih godina 20. stoljeća izvodile 'Djevojke s Neretve', poznati ženski hor iz Konjica. 

Ovaj ansambl bio je ideja i životni projekat Sergija Beljajeva, profesora muzike iz Konjica, koji je u historiji ovog hercegovačkog gradića ostao upamćen kao jedan od najpoznatijih muzičara. 

Sergije Beljajev, Rus po narodnosti, Jugosloven po opredjeljenju, formirao je Djevojke s Neretve krajem šezdesetih godina s namjerom da izvode partizanske, zabavne i narodne pjesme. 

Uz dobre pedagoške i muzičke metode, ovaj se ansambl uskoro etablirao kao reprezentativan, te je rado pozivan na smotre držvanog značaja, ali i na inostrane turneje. 

Djevojke s Neretve tako su postale ponos konjica, a njihova pjesma Stan' Neretvo, postala je simbol. 

Sergije Beljajev poslijeratni je period živio u državi New York u SAD. Preminuo je  u ponedjeljak 11. aprila u 82. godini. 

Otac Sergija Beljajeva, takođe Sergej, rođen je i odrastao u bogatoj porodici u Petrogradu, dok je majka Tamara bila kćerka guvernera istočne ruske provincije, rođena u Vladivostoku. Oni su kao tinejdžeri sa svojim porodicama izbjegli ispred boljševičkog terora, najprije u Taškent a onda u Kairo, odakle su raspoređeni u prihvatne centre za Ruske izbjeglice u Kraljevini Jugoslaviji, u Zrenjaninu i Banjoj Luci. Otac je radio kao inženjer u Sarajevu, a majkabila profesorica ruskog jezika u Prvoj Gimnaziji u Sarajevu. Mladi Beljajev je u Sarajevu, gdje je odrastao, završio Muzičku akademiju, a mogućnost zaposlenja dovela ga je u Konjic.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije