Preminuo profesor Abdulah Zlatan Bašić

Radiosarajevo.ba
Preminuo profesor Abdulah Zlatan Bašić

Profesor Abdulah Zlatan Bašić, dugogodišnji dekan Rudarsko-geološko građevinskog fakulteta u Tuzli, preminuo je sinoć u 71. godini.

Tim povodom komemorativna sjednica bit će održana u utorak, 12. janaura u Rudarsko-geološko građevinskom fakultetu u Tuzli, a zatim će okupljanje i posljednji ispraćaj profesora Bašića biti upriličen ispred Komemorativnog centra.

Plodonosan radni vijek Bašić je počeo u Rudniku soli Tušanj, a nakon kraćeg rada na Rudarskom institutu u Tuzli prelazi na Rudarsko-geološki fakultet Univerziteta u Tuzli, na kome je proveo većinu radnog vijeka.

Na profesionalni put izveo je generacije rudarskih inženjera, bio je odgovorni istraživač na stotine projekata i autor desetina naučnih radova i knjiga. Vodio je aktivan društveni život do posljednjeg dana života.

Tokom rata u BiH bio je pripadnik Armije BiH, te je nagrađen najvišim ratnim vojnim priznanjem značkom Zlatni ljiljan. U tom periodu obavljao je i diplomatsku dužnost vojnog atašea Bosne i Hercegovine u Beču, saopćeno je iz Rudarsko-geološko građevinskog fakulteta u Tuzli.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije