Preminuo Aleš Debeljak, pjesnik i esejist

Radiosarajevo.ba
Preminuo Aleš Debeljak, pjesnik i esejist

U četvrtak uvečer u saobraćajnoj nesreći preminuo je Aleš Debeljak, jedan od najznačajnijih pjesnika i esejista s područja bivše Jugoslavije, profesor kulturalnih studija na Fakultetu za društvena znanja u Ljubljani

To je veliki, nenadoknadiv gubitak za literarnu zajednicu, i udarac za socijalno okruženje, jer Debeljak je od svojih početaka bio intelektualac u punom smislu te riječi. 

Godine 1985 je diplomirao na ljubljanskom Filozofskom fakultetu na komparativnoj književnosti, a doktorirao je na Maxwell School of Citizenship, Syracuse University, New York. 

Njegova knjiga poezije Rječnik tišine (prateći tekst M. Štefančič, jr.) jedna od najvažnijih literarnih činjenica jugoslavenskih osamdesetih, fenomen koji je anticipirao mnoge stvari koje će se kasnije događati. 

U oblasti sociologije religije posvetio se studijima religioznog fundamentalizma, te ulozi intelektualaca s posebnim uvidom u problem Jugoistočne i Srednje Evrope. Pisao je tekstove i kolumne, objavio četrnaest knjiga eseja i osam zbirki pjesma. U časopisu Sarajevske sveske je bio i jedan urednika, a njegov angažman i pogledi u odnosu na Bosnu i Hercegovinu, bili su jasni, iskreni i nedvosmisleni. 

Aleš Debeljak je stradao u 55. godini u saobraćajnoj nesreći.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije