Preminula profesorica Metka Kraigher-Hozo

Fena
Preminula profesorica Metka Kraigher-Hozo
Oslobođenje / Metka Kraigher- Hozo
Profesorica emeritus na Akademiji likovnih umjetnosti Metka Kraigher-Hozo preminula je jučer u 76. godini.

Komemoracija povodom smrti profesorice emeritus Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo Metke Kraigher-Hozo (Ljubljana 1941. - Sarajevo 2017.) bit će održana u ponedjeljak, 13. februara u velikoj sali Akademije.

Kraigher-Hozo odgojila je generacije studenata Akademije. Bila je dekanesa Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, autorica je mnogih radova i udžbenika i knjiga iz oblasti likovnih tehnologija.

Metka Kraigher-Hozo (1941.) završila je Akademiju likovnih umjetnosti u Ljubljani, u klasi prof. Gabrijela Stupice, kod kojeg je bila primljena i na specijalizaciju.

Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani u klasi profesora Gabrijela Stupice, kod kojeg je pohađala i specijalku 1965. godine. Od 1965. do 1969. djeluje i u oblasti kreacije tekstila. Bila je članica Savjeta za dizajn kod Gospodarske zbornice Republike Slovenije. Od 1969. do 1973. radila je kao profesorica likovnog odgoja (članica Predsjedništva Društva likovnih pedagoga Slovenije, kao i dobitnica Pedagoške nagrade grada Ljubljane).

Godine 1973. prijavljuje se na konkurs Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu za asistenta na predmetima slikarska tehnologija i kiparska tehnologija. Nakon šestogodišnjeg rada u zvanju asistenta, 1979. godine izabrana je u zvanje docenta, 1991. u zvanje vanrednog profesora, te 1999. godine u zvanje redovnog profesora.

Od 2002. do 2011. bila je koordinatorica nastave na izbornoj grupi predmeta restauracija / konzervacija. Afirmirala je međunarodni projekt Evropski most za Sarajevo. Od 2002 do 2008. godine bila je članica Državne komisije UNESCOBiH.

Od 2013. djeluje kao profesorica emeritus u okviru Interdisciplinarnog studija restauracije i konzervacije, projekta ALU i PMF-a.

Na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu obavljala je i funkciju prodekanese u dva mandata (1983. kod dekana Seida Hasanefendića, te 1988. kod dekana Ljubomira Perčinlića). Od 2001. do 2005. obavljala je funkciju dekanese Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije