Njegovo ime je Yasserstain a gledaju ga milioni

V.A.Z.
Njegovo ime je Yasserstain a gledaju ga milioni
Milan Inić, dvadesetjednogodišnji Novosađanin, osnivač je Yasserstaina - jednog od trenutno najgledanijih YouTube kanala u regiji.

Ono što je karakteristično za Yasserstaina je da najveći broj njegove publike čine djeca, a on im se obraća na način koji se sviđa i roditeljima.

Nakon sedam godina kako je ukoračio u svijet YouTubea, za Milana danas možemo reći da  je uspješan mladi poduzetnik u audiovizuelnom sektoru i da svom poslu pristupa krajnje ozbiljno i profesionalno. No nije izgubio duh pun optimizma, ljubaznost i smisao za humor - a to je ono zbog čega ga vole njegovi pretplatnici.

Sa Milanom Inićem razgovaramo na Nexus festivalu koji se ovog vikenda održava u sarajevskom Domu mladih.

U subotu i nedjelju / Najveći gaming festival u BiH: Počinje Nexus!

Razgovarala: Vesna Andree Zaimović, Radiosarajevo.ba

Osim preko 300.000 pretplatnika i stotina poruka i e-mailova koji mu svakodnevno stižu, šta još podrazumijeva popularnost na YouTubeu, na početku pitamo Milana:  

Yasserstain: Pozivaju nas na razne festivale gde se družimo sa gledaocima, držimo predavanja na razne teme, recimo edukacija 'Kako biti bezbedan na internetu' , ali ne u smislu da im govorimo no-no internet, već da ih naučimo kako da procene situaciju. To su događaji na koje pozivaju poznate pevače i glumce, a sada stavljaju i nas u tu kategoriju. Tako se desilo i da me zovu da dajem glas u sinhronizaciji filma Angry Birds. Šta?!? Nikad za sebe ne bih pomislio da ću davati glas u popularnom filmu, da ću nastupati na main-stageu, da ću imati svoj festival 'Balakan Tube Fest. S obzirom da smo youtuberi nama je važno da održavamo našu zajednicu, naš community kojem pripadaju mahom osnovniškolci i srednjoškolci. Važno nam je da zadržimo taj dvosmjerni odnos. Ja se ne bavim toliko tehnologijom - to više rade Cile i Dule, a ja više volim da im prikažem neke, recimo, životne lekcije kroz smešne situacije. 

Radiosarajevo.ba: Kako komentirate činjenicu da su među vašim najgledanijim klipovima baš oni koji su 'najedukativniji' - recimo 'Nemoj biti taj lik u školi? 

Yasserstain: Kroz smešan način predstavjamo nešto što je osnova ponašanja, bonton. Konkreno, serijal 'Nemoj biti taj lik' nismo hteli da predstavimo u stilu 'Deco, nemojte to da radite, to je no-no'. Hteli smo  da predstavimo te situacije na svoj način, da svi shvate da to ipak ne bi trebali da rade. Nećemo da im budemo 'još jedan roditelj', tehnički smo ipak bliži uzrastu naših gledalaca. Više će nama poverovati nego baki i deki. Sada izbacujemo, recimo, epizodu 'Pet stvari koje mrzim kod babe i dede', gde zapravo nećemo govoriti šta mrzimo već o nekim poznatim situacijama. Recimo kad te baba tera da jedeš. Ali poruka svega toga je da treba voleti baku i deku, da je to deo našeg detinjstva. Normalno, isto kao što roditelji kažu za svoje dete da im nekad ide na živce, a vole ga. Gledamo da širimo optimizam. 

Radiosarajevo.ba:  S obzirom na toliko broj mladih obožavalaca u regiji, možemo li smatrati da ste vi neka vrsta Minje Subote 21. stoljeća?

Yasserstain: Obožavam Minju Subotu. Nažalost, nisam imao priliku da ga upoznam, ali me nekako prati kroz celi život. Leni (članica Yasserstain tima) je dobila ime po filmu Neposlušna koji u celini prate njegove pesme. A naš poznanik Joca Adamov je učestvovao u emisiji Muzički tobogan sa Minjom Subotom, a Jocin pas je majka od našeg psa, tako da je sve povezano... haha.

Radiosarajevo.ba:  Kako i kada se desio vaš ulazak na Youtube?

Yasserstain: Što se mene tiče, to se meni desilo 2008. ali tada još nisu svi imali internet. Mnogi su ga koristili samo da bi na YouTubeu gledali muzičke spotove ili kako je neki čovek pao.  Ali mi smo odlučili da budemo kreatori, da postavljamo svoj sadržaj i to ne samo 'kako je čovek pao' već da pravimo skečeve i da ljude nasmejemo na taj način. Ja sam odrastao uz takve fore, uz taj način humora. To su bili crtaći na Cartoon Networku, ili filmovi Jima Carreya i Robbyja Williamsa.   

Radiosarajevo.ba: S obzirom na važnost humora, možete li nam opisati kako izgleda kreativni proces nastanka vaših skečeva? 

Yasserstain: Za sebe mogu da kažem da, kao osnivač kanala, dajem svoj pečat, ali Singer (član Yasserstain tima) je taj koji je pun nekih fora - nešto gde svi umiremo od smeha. Od toga kreće, a onda gledamo kako da to predstavimo ljudima da ne izgleda sve kao interna šala, Uglavnom, jedan vic je odgovoran za ceo skeč. To je jezgro oko kojeg onda razvijamo scenario, priču, glumu. 

Radiosarajevo.ba: U kojem trenutku je Yasserstain postao jedan ozbiljan posao? 

Yasserstain: To je bilo prošlog januara, tako što sam osnovao nezavisnu produkciju. Ne želimo da neko preoblikuje naše ideje. To je razlog što volim sam da montiram i zato sam upisao montažu. U jednom trenutku nisam više mogao sve sam, a isto tako nisam više hteo da cimujem moje drugare za svaku stvar. Svi studiramo, trebalo je pronaći vremena za Yasserstaina, a i posvetiti se privatnom životu. Nismo želeli da dođemo u situaciju da nam roditelji kažu da je vreme da nađemo sebi neki 'pravi' posao. Tako smo dobili podršku od Fante koja nam daje sredstva da sebi možemo da priuštimo da ovo radimo s ljubavlju, a da ne mislimo na sutra. Znamo da se ovim možemo baviti i sutra. A moji roditelji su uvideli da imamo utjecaj na mlade i kažu ' Milane, ovo je savršena stvar'.  Sada mogu reći da je nas petero 'zaposleno' u Yasserstainu i primamo redovne plate, sada smo agencija, imamo knjigovođu i to... Nisam mogao da zamislim da ću sa dvadeset i jednu godinu da imam četvero zaposlanih.

Radiosarajevo.ba: Respect! Na kraju,  ostaje da predstavite svoje kolege

Yasserstain: Tu je Singer, on je 'comedy relief' među nama , uvek ubacuje neke fore i uvek nas sve opusti, pogotovo kada mene iza kamere uhvati nervoza. Singer je na naš kanal došao pre godinu dana, a Petar - njega sam upoznao još u srednjoj školi. On je, zapravo, prva postavka Yasserstain kanala koja je ostala na duži period i on je moj najdugovečniji drug - nije rođen za glumu, ovo nije njegova sfera, ali tu je uvek da pomogne. Tu je Leni koja je prošle godine došla na naš kanal, ona se inače zove Milica, alli pošto ima gomilu Milica na internetu, onda sam joj dao ime Leni. Ona jedina od nas zna da glumi, ima fenomenalan glas. Dex je najnoviji član ekipe i došeo je u vreme kada smo pravili prvi Balkan Tube Fest. On radi nešto što sam ja uvek hteo, a to je da pravi muzičke spotove. Nisam nadaren za muziku, nemam pojma da pevam, ali on je taj koji je došao sa idejom da možemo da pravimo našu muziku, da bude 'keči', da tu bude i rock, ska, punk... možda jednog dana bude i album. 

Radiosarajevo.ba: Hvala na razgovoru i uživajte u Sarajevu

Svim ljubiteljima Internet zabave preporučujemo da tokom subote i nedjelje posjete Nexus Fest koji se održava u Domu Mladih.    

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije