Retrospektiva: Izložba Sarajlije Brace Dimitrijevića u Zagrebu

Radiosarajevo.ba
Retrospektiva: Izložba Sarajlije Brace Dimitrijevića u Zagrebu
Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu priprema veliku izložbu jednog od pionira konceptualne umjetnosti u svijetu, Sarajlije Brace Dimitrijevića, pod jednostavnim naslovom – Retrospektiva.

Izložba će od 27. aprila do 21.juna na dva sprata izložbenog prostora, u izboru kustosice Snježane Pintarić, prikazati najvažnije faze stvaralaštva umjetnika koji je od kraja 1960-ih do danas ostvario impresivnu međunarodnu karijeru.

"...Braco je s barke na kojoj je plovio po zatonskom zaljevu skinuo onu pravu, tada valjda jugoslavensku zastavu, i zamijenio je svojom zastavom Svijeta. Tako je, dakle, započela povijest konceptualne umjetnosti u Malom Zatonu, Dubrovačkom primorju i u Hrvatskoj. I bio je to jedan od početaka konceptuale uopće. Jedna od doista rijetkih stvari kada se u našim krajevima zbivala kad i u svijetu, bez kašnjenja, imitiranja i kopiranja...", piše, između ostalog, Miljenko Jergović o sarajevskom mangupu iz dobre kuće koji je postao jedan od najvažnijih konceptualaca na svijetu.

Konstantne preokupacije njegova rada – temu relativnosti historije i historije umjetnosti, kao i fenomen slučajnosti – Dimitrijević će predstaviti ranim djelima, kao i novim radovima kreiranim upravo za ovu izložbu u Zagrebu.

Dimitrijević je rođen 1948. godine u Sarajevu, od 1968. do 1971. pohađao je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu i diplomirao na Odsjeku za slikarstvo, da bi postdiplomski studij završio na London University of Arts na Saint Martin’s School of Art kao stipendist British Councila.

"Uz Marinu Abramović Braco je Dimitrijević najrelevantniji je i u svjetskoj povijesti suvremene umjetnosti svakako najznačajniji umjetnik na ić", dodao je Miljenko Jergović. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije