Maybeline Thoraya ruši predrasude: Prva muslimanka vojna pilotkinja

Anadolija
Maybeline Thoraya ruši predrasude: Prva muslimanka vojna pilotkinja
Priča Maybeline Thoraye Boraei Alvarez, muslimanke iz Ekvadora, ovih dana je osvojila cijeli svijet zbog neobičnog zanimanja kojim se ona bavi.

Naime, ona je prva žena muslimanka koja je postala pilotkinja u zračnim snagama jedne latinoameričke zemlje, a cilj joj je da postane ministrica za odbranu Ekvadora.

Iako je porijeklom iz Egipta, kaže kako je uspjela postati jedna od najboljih polaznica vojne akademije, te da je sada zadovoljna tretmanom u vojsci nove domovine.

“Svi moji prijatelji znaju da sam muslimanka i poštuju moj izbor. Čak su neki moji prijatelji i kolege počeli istraživati o islamu nakon što su me upoznali“, kazala je 25-godišnja Alvarez.

U zračne snage Ekvadora primljena je 2008. godine, te je istaknula da je ustrajnošću i strpljivošću prevazišla mnoge probleme s kojima se suočavala na početku vojne karijere.

“U početku se ni komanda nije najbolje snalazila. Većinom nisam jela hranu sa svinjetinom i u prvim mjesecima sam izgubila deset kilograma. To im je privuklo pažnju i od tada dobivam posebnu hranu. Naknadno mi je komanda preuredila i radne obaveze kako bih mi mogla obavljati svoje vjerske dužnosti“, dodala je Alvarez.

Alvarez je kazala da je trenutno zadovoljna statusom u zračnim snagama Ekvadora, ali da predanim radom i disciplinom želi ostvariti i druge svoje ciljeve, među kojima je glavni da postane ministrica za odbranu te zemlje.

“Ja sam prva žena muslimanka u zračnim snagama Ekvadora, ali i u cijeloj Latinskoj Americi. Populisti, neki mediji i radikalne grupe rade na kreiranju lošeg imidža islama i muslimana, ali mi moramo svojim primjerom da svijetu ukažemo na pravo lice naše vjere“, kazala je Alvarez.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije