Kamila Shamsie, gošća Bookstana: Mržnja u svijetu manifestira se kroz nasilje

E.B., J.Ć.
Kamila Shamsie, gošća Bookstana: Mržnja u svijetu manifestira se kroz nasilje
Milomir Kovačević Strašni / Kamila Shamsie
Kamila Shamsie je autorica šest romana, uključujući Spaljene sjenke, koja je prevedena na više od 20 jezika i uvrštena u uži izbor za nagradu Orange za beletristiku, te Bog u svakom kamenu, koja je bila u užem izboru za nagradu Bailey’s Women’s.

Njeni romani U gradu kraj mora, Kartografija i Slomljeni stihovi  dobili su nagrade pakistanske Akademije pisma. Također je objavila i publicističko djelo naziva Uvreda: muslimanski slučaj.

Kamila Shamsie je članica Kraljevskog društva za književnost, i jedna od najboljih mladih britanskih novelista po izboru Grante, odrasla je u Karačiju, a sada živi u Londonu.

U okviru prvog festivala književnosti Bookstan koji se održava u Sarajevu u organizaciji knjižare Buybook, Kamila će večeras u 19 sati na Akademiji likovnih umjetnosti predstaviti svoju knjigu Bog u svakom kamenu.

To je snažna priča o prijateljstvu, nepravdi, ljubavi i izdaji. Ovom knjigom, kako to zna spisateljica Shamsie, nosi čitatelja širom svijeta i podsjeća nas da sve ono što je izgubljeno ne mora biti zaboravljeno.

Ovom knjigom naša sagovornica samo je učvrstila visoko mjesto u britanskoj književnosti, ocijenili su književni kritičari.

"U ovoj knjizi prepliću se dvije različite priče. Prva govori o vojniku u Prvom svjetskom ratu. On se vraća kući i ostaje zarobljen u tom periodu kolonijalizma. Druga priča je o jednoj mladoj arheologinji koja traži artefakte. Njihove priče se u jednom trenutku isprepliću, počevši od prvog svjetskog rata sve do perioda o kojima govori arheologinja. Godine 1930. zaista se dogodio jedan masakr, likovi iz moje knjige su upleteni u taj masakr i pokušavaju pronaći stvari koje vole u njemu i da spase ono što je od njih ostalo“, ispričala je za Radiosarajevo.ba autorica.

Iako potpuno svjesna uspjeha koji je doživjela njena posljednja knjiga, za Kamilu je knjiga Kartografija nešto za šta je još uvijek najviše emotivno vezana.

"Teško je reći na koju knjigu sam najponosnija, to je kao da vam kažu da odaberete najdražeg člana u porodici ili koje dijete više volite. Međutim, moja posljednja knjiga je knjiga s kojom je moja ambicija procvala i dosegla vrhunac. To je možda tehnički rečeno jedna o onih na koje sam najponosnija. Međutim, knjiga s kojom se na neki način poistovjećujem je knjiga koja govori o nasilju u ranim devedesetim i mom životu u Karačiju. Knjiga se zove Kartografija i dok sam je pisala osjećala sam se kao da sam stalno ispred ogledala“.

Kamila Shamsie nedavno je uputila provokativan poziv izdavačkim kućama te ih pozvala da tokom jedne godine ne izdaju niti jednu knjigu koju je napisao muškarac kako bi na taj način poduprli borbu za rodnu ravnopravnost. Statistike pokazuju kako se na godišnjoj razini objavljuje barem 20 posto više naslova muških autora. A njena reakcija je uslijedila nakon što je provedeno istraživanje o dobitnicima velikih književnih nagrada u posljednjih petnaestak godina i pokazalo da su brojke poražavajuće kada su žene u pitanju. To ju je kaže natjeralo na ovakav potez.

"Ja sam htjela da predložim temu za koju se ja zalažem. Htjela sam da zapitam sve čitaoce kako posmatramo muškarce kako žene u književnom smislu. Stvar je u tome da su žene kao čitaoci u većem broju. Međutim muškarce zbog nekog glupog vjerovanja ozbiljnije shvataju. U jednom trenutku sam shvatila da kada pitate muškarce za prijedlog uvijek vam predlažu muškarce autore, a kada pitate žene, one gotovo redovno predlažu i žene i muškarce. Tako da sam htjela jednu promjenu. Predložila sam da jedna kuća 2018. ili bilo koje druge godine objavljuje samo spisateljice. Nisam mislila da će bilo ko da prihvati tu ideju, ali ono što se desilo u Velikoj Britaniji me zaista iznenadilo. Naime, dvije male izdavačke kuće su već pristale na ovu ideju i to će se ubrzo ostvariti“, ponosno nam priča Shamsie.

Živimo u svijetu i u godinama tame i beznadežnosti

Nedavno je u Velikoj Britaniji ubijena britanska parlamentarka Jo Cox. Cox je zagovarala pomoć za izbjeglice i zalagala se da Velika Britanija ostane u Evropskoj uniji. Ubijena je na ulici Bristalla. Ovo ubistvo kao i mnogi drugi događaji u svijetu za našu sagovornicu predstavlja jednu mračnu istinu s kojom se kako kaže moramo suočiti.

"Svijet je zapravo užasno mjesto u ovom trenutku. U nekim dijelovima historija je prije prividno završila. No, ta mržnja se raspršila po ostatku svijeta i ona se sada manifestira kao nasilje. Ljutnja se odjednom proširila u mnogim smjerovima. To jako zabrinjava. Iako sam odrasla u nasilju u Pakistanu, ne mogu reći da me ne šokiraju stvari poput ubistva Jo Cox koje se desilo prije nekoliko dana. Ja sada živim u Velikoj Britaniji u Londonu, mjestu za koje sam mislila da se ovakva ubistva ne mogu dogoditi". 

Sve jače se osjeća nasilje koje nas okružuje, a rezultat toga je svijet i godine tame i beznadežnosti u kojima danas živimo, zaključuje na kraju razgovora, britanska spisateljica Kamila Shamsie za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije