Sestre Pejić, "kaubojke" iz BiH: Konji su plemeniti prijatelji

Elma Behram
Sestre Pejić, "kaubojke" iz BiH: Konji su plemeniti prijatelji
Jahanje je sve prisutniji sport u BiH, no nije tako bilo prije desetak i više godina kada su se aktivno s konjima počele družiti Melani i Marija Pejić, djevojke iz Gruda.

Ljubav prema konjima prenio im je otac koji je cijeloga života čeznuo da ima vlastitog, no želja mu se ostvarila tek kada je 2002. godine odlučio jednoj od kćerki pokloniti konja. Zvala se Nera i rodila se ljubav na prvi pogled svih članova porodice prema ovoj plemenitoj životinji. Ubrzo ih je obradovala svojim potomstvom i tako počinje jedna predivna priča Pejića.

Osim što su započeli vlastiti biznis osnivanjem konjičkog kluba, njihova kćerka Marija završila je studij konjarstva u Irskoj, a Melani se našla na filmskom platnu glumeći dublericu Monice Belluci u scenama jahanja. I to nije sve, uspjesi na takmičenjima se nižu iz godine u godinu.

Stina kao simbol neuništivosti

Nakon što se kobilica Nera oždrijebila, kupili su još nekoliko konja i danas njihov klub broji 14 konja.

Melani i njena sestra Marija završavaju školu jahanja 2009. godine i tada se njihova porodica odlučuje na profesionalan rad s konjima. Osnovali su konjički klub i nazvali ga simbolično Stina u znak ustrajnosti, čvrstoće i neuništivosti.

Marija se prisjeća kako je 2009. godina ujedno bila i početak konjičkog sporta u BiH u disciplini endurance (izdržljivost), te su nastupili sa svojim konjima na svakom do sada održanom takmičenju.

„Samo neki od naših važnijih rezultata su: titula državnog prvaka u BiH 2010. godine, ja kao apsolutno najuspješnija jahačica 2010. godine s brojem svih rezultata sezone, Balkanska bronza na 160 km, Balkansko zlato na 120 km, izlasci na međunarodna natjecanja u Hrvatsku, Srbiju te Crnu Goru, nastup na Balkanskom šampionatu gdje smo bili u konkurenciji s Turskom, Grčkom, Bugarskom, Mađarskom, Srbijom, Hrvatskom te predstavljali uvijek BiH zastavu s ponosom u najljepšem mogućem svjetlu. Za 2015. i 2016. godinu još uvijek čekamo na rezultate zbog opstrukcija u Savezu konjičkih organizacija BiH, no nadamo se da će se i to uskoro posložiti da možemo nastaviti nesmetano raditi i napredovati“.

Uz endurance disciplinu, predstavnici konjičkog kluba Stina uspješno se takmiče i u dresuri te preskakanju prepona.

"Moja sestra Marija završila je studij konjičkog menadžmenta u Irskoj. Po povratku kući upisala se u Beograd na fakultet za sport te svoje znanje i zvanje međunarodnog trenera i suca s veseljem prenosi na nove generacije iz cijele regije pomoću višednevnih kampova koje organiziramo u našem klubu."

Ova izvrsna djevojka nam kaže kako za nju i njenu porodicu najveće zadovoljstvo pričinjava rad s osobama s poteškoćama u razvoju i u okviru terapijskog jahanja.

„Mogu s pravom reći da konj i njegova kretnja ljekovito i pozitivno utječu i na fizički i na psihički razvoj osoba koje jašu, poboljšavaju se motoričke sposobnosti, ravnoteža, razvoj zdjelice i svih mišića. A osmijeh koji dobijemo zauzvrat nam je najbolji dokaz da radimo ispravno i kvalitetno.“

Naši divni četveronožni ljubimci na velikom platnu 

Podsjetimo, prošle godine poznata glumica Monica Belluci boravila je kratko u Hercegovini tokom snimanja filma Na mliječnom putu. Njen zadatak bio je da odglumi nekoliko scena s konjima.  No, kako ima strah od ove plemenite životinje i ne zna jahati, Melani je spretno odglumila njenu dublerku.

„Radilo se o snimanju filma Emira Kusturice i Monice Belucci gdje sam dobila ulogu Monicine dvojnice u svim scenama s konjima, a odabrana su naša dva grla Terrano i Saabich. Na snimanju je bilo zabavno i zahtjevno, ali svakako moram naglasiti jedno predivno iskustvo. Kako mnoge zanima kakva je Monica rado kažem da je riječ o prekrasnoj ženi uživo jednako kao i na fotografijama ili ekranu. Ipak, meni se najviše dopala njena osobnost, jednostavnost i opuštenost u radu s cijelom ekipom ovog filma. Neopterećena je sitnicama i dolično reagira na šalu i ono što sam primijetila - veliki je ljubitelj knjiga.“

No ni tu nisu stali, upravo je u toku snimanje jednog domaćeg filma u produkciji supružnika Mare i Branka Perića iz Tomislavgrada te njihovog fotostudija Perić.

„Film se zove Mijat Tomić u kojem sam također dobila ulogu sa svojim konjima, u suradnji s kolegama iz Srbije, europskim prvakom boksa Damirom Beljom, glavnim likom kojega glumi Josip Tabak, te kazališnim glumcem iz hrvatske Goranom Grgićem. Premijera se očekuje iduće godine i nadamo se dobroj reakciji gledatelja“.

Jahanje i ljubav prema konjima upotpunili su i obogatili život ove mlade djevojke. Stoga na kraju razgovora preporučuje svima da se okušaju u jahanju jer to je, kaže, neopisiv osjećaj.

„Na leđima si životinje koja je jača barem deset puta od tebe, ima osjećaje, karakter i temperament. Plemeniti su prijatelji od velikog povjerenja, a najgore što se uvijek dogodi je uzrokovanje zdrave ovisnosti“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije