Hanka Paldum: U kući gdje se kuha i dočekuje, nafaka je obilnija

Hajrija Avdić
Hanka Paldum: U kući gdje se kuha i dočekuje, nafaka je obilnija
U kući Hanke Paldum, kraljice sevdaha, miriše bogata bajramska sofra, pripremljena s mnogo ljubavi za veliku porodicu.

Ispratila je sveti mjesec posta, a za Radiosarajevo.ba  Hanka kaže da se iz godine u godinu sve više raduje ramazanskim danima.

"Nekako jedva dočekam ramazan upravo tog mira koji nam je svima potreban u ovom užurbanom životu. Treba da se malo posvetimo sebi, svom razumu, tijelu, duhovnosti... Trudila sam se i ovaj mjesec da što više dana provedem u ibadetu", priča nam Hanka.

Pitali smo kraljicu sevdaha da li su ramazani danas i nekada prije mnogo drukčiji, a ona nam je kazala da sve zavisi od osobe do osobe.
"Kako ko zapaža. Naravno, neke stvari se vremenom mijenjaju, godine idu, a s njima dolaze druga iskustva koje mi odlučimo prihvatiti ili ne, da bi nam bila ljepota ili teret. Od nas zavisi kako ko doživljava taj ramazana i da li nam je i dalje isti.

Meni je ramazan uvijek lijep, osjeti se sigurna sam, poseban ruhanijet (op. a. duhovna snaga). Drukčije se sve dešava oko nas, nekakav mir, blagostanje... U ramazanu izlazi sve što je dobro ili loše. Miris koji vlada ramazana svim čaršijama, posebno sarajevskom, sažet je od hafiza, od ljudi koji su u vjeri."

Puna lijepih poruka i emocija nakon ramazana, Hanka nam priča šta inače priprema za bajramsku sofru.

"To su uglavnom naša tradicionalna jela koja sam naučila od svoje majke, svekrve, zaove, prijateljice... No, pogledam nekada na televiziji neki recept koji se uklapa u naš bh. meni, pa iskoristim. Neizbježne su razne dolme, burek, meso, i naravno kraljica - baklava. Čovjek to pripremi, kuha, radi na tome zbog nafake. U kući gdje se kuha i dočekuje, nafaka je obilnija. I vodim se onom našom: 'Ne pravi pitu ko ima, nego ko je naučio'", kaže nam Hanka.

Iako je početak godine za nju bio dosta aktivan te je obišla brojne hrvatske gradove i napunila velike sale, tokom ramazana je sve ostavila na čekanju.

"Iza Bajrama će početi sve aktivnosti, od Ilidžanskog festivala gdje nastupam i gdje sam također u žiriju, pa do takmičenja Zvijezda možeš biti ti, gdje sam također članica žirija. Bit će ljetnih koncerata, u ugodnim atmosferama, ali i u općinskim obilježavanjima", kazala je Paldum.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije