Abdulah Skaka za Radiosarajevo.ba: Želimo da Sarajevo postane lider BiH i regije

E. B., E. H.
Abdulah Skaka za Radiosarajevo.ba: Želimo da Sarajevo postane lider BiH i regije
Radiosarajevo.ba / Abdulah Skaka u studiju Radio Sarajeva
Prije gotovo dva mjeseca Gradsko vijeće Grada Sarajeva izabralo je novog gradonačelnika glavnoga grada Bosne i Hercegovine, te tu funkciju danas obnaša bivši dogradonačelnik Abdulah Skaka.

Čovjek čiju je karijeru u Gradskoj upravi Grada Sarajeva obilježio projekt Trebevićke žičare dobio je podršku natpolovične većine vijećnika u Gradskom vijeću, te je 6. februara 2017. godine položio svečanu zakletvu kojom je i zvanično stupio na mjesto gradonačelnika Sarajeva. Već u prvim sedmicama svog mandata učinio je mnogo pomaka, kada je riječ o pripremi projekata koje će Sarajevo provesti u budućnosti, a o tome je gradonačelnik Abdulah Skaka govorio za Radiosarajevo.ba.

„Moja prednost kao gradonačelnika Sarajeva jeste što sam prethodni period proveo u Gradskoj upravi u ulozi zamjenika gradonačelnika Sarajeva, te sam imao priliku da sagledam iznutra čitavu situaciju i da procijenim koji su to kapitalni projekti kojima se nova administracija treba baviti“, kazao je gradonačelnik Skaka u intervjuu za Radiosarajevo.ba.

Pojašnjavajući da su već pokrenuti neki projekti koji će uskoro zaživjeti u Sarajevu, gradonačelnik Skaka je istaknuo kako njegov tim i on ne žele pričati o svojim projektima, nego da o tome govore njihova djela, te da će uskoro mnogo toga biti poznato javnosti.

Projekti koje nova gradska administracija planira provesti

„Ja sam prestao davati izjave o projektu Trebevićke žičare. Smatram dok ne počne zvanična instalacija Trebevičke žičare ne treba više da pričamo o tom projektu. Građani predugo slušaju o tom projektu, a ne vide konkretno postavljanje“, kazao nam je gradonačelnik Skaka, govoreći o projektu o kojem se najviše priča u javnosti.

Uz to obećao je da će građani uskoro vidjeti pomake, te da će u Sarajevu zaživjeti i brojni drugi projekti, kao što je revitalizacija korita rijeke Miljacke.

Naravno, spomenut je i jedan od najznačajnijih događaja koji će Sarajevo organizirati u bliskoj budućnosti, to jeste spomenuta je organizacija Europskog olimpijskog festivala za mlade (EYOF) koji će u glavnom gradu BiH biti održan 2019. godine.

„Mogućnost da organizujemo EYOF 2019. daje nam priliku da vratimo olimpijski duh u Sarajevo, barem nakratko. Naravno, to nije olimpijada, to je olimpijada za mlade, ali to će biti sasvim dovoljno da u mladima potaknemo taj olimpijski duh“, istaknuo je gradonačelnik Skaka.

Abdulah Skaka u studiju Radio Sarajeva - Gradonačelnik Abdulah Skaka: Želimo da Sarajevo postane lider BiH i regiona

Vizija Sarajeva 2020. godine

Budući da je budućnost cijele BiH poprilično neizvjesna, barem kada je riječ o političkim i socioekonomskim prilikama u našoj državi, zanimalo nas je kako to gradonačelnik glavnoga grada vidi razvoj u narednim godinama.

„Nekada sam prije desetak godina šetajući gradom vidio neki baner na kojem je bila najava nekog događaja kao Sarajevo 2020. godine. Za mene je to tada izgledalo kao daleka budućnost, ali danas siguran sam da ćemo mi uraditi sve i što je u našoj nadležnosti i što nije, da od grada Sarajevo napravimo zaista glavni grad BiH, da on bude lider u BiH i da bude lider regiona. Želja nam je da to bude mjesto ugodnog življenja i okupljanja“, zaključio je gradonačelnik Skaka, govoreći o budućnosti Sarajeva za Radiosarajevo.ba.

Kako je to biti gradonačelnik grada u kojem se spajaju Istok i Zapad, šta sve donosi bliska budućnost, hoće li Grad Sarajevo dobiti nove općine i još mnogo toga možete pogledati u intervjuu koji je gradonačelnik Skaka dao za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije