Fikreta Karić, mlada književnica: Kolica mi nisu prepreka

Hajrija Avdić
Fikreta Karić, mlada književnica: Kolica mi nisu prepreka
Facebook / Fikreta Karić
Njeno glavno oružje je pisana riječ. Ona se bori protiv predrasuda, životnih prepreka upravo tako.

Fikreta Karić, dvadesetsedmogodišnjakinja,  djevojka koja od djetinjstva boluje od cerebralne paralize zbog koje nije mogla hodati, iza sebe ima do sada objavljenih pet književnih djela.

Rođena Dobojanka, koja živi u Gračanici za Radiosarajevo.ba priča o svojim djelima, o svom velikom osloncu u životu - majci, ali otkriva nam i svoje želje.

"Pisanje jeste jedan bijeg u bolji i ljepši svijet, ali kod mene taj bijeg ne predstavlja samo 'bježanje od stvarnosti'  - u svojim knjigama pokušavam stvarnost prihvatiti. Želim samo znanje ostaviti iza sebe, napisati nešto što će drugima koristiti, te tako ili na bilo koji drugi način pomoći drugima da cijene svaku sekundu ovog prolaznog života", priča nam Fikreta.

Kaže da piše o onome što voli - a piše i poeziju i prozu.

"Osnovna tema u svemu tome je ljubav i vjera u Boga, čija mi je ljubav nepresušan izvor inspiracije", smatra mlada djevojka.

Ne želi Fikreta tuđa sažaljenja zbog njenog invaliditeta, već želi pokazati kako je smjela i hrabra da se bori sa svim životnim preprekama.

"Želim da dokažem i pokažem da kolica nisu nikakva prepreka meni, te da mi ona samo dođu kao stolica za odmaranje. Također, moja majka je moja pokretačka snaga, neko bez koga bih moj život bio nezamisliv, pa sam joj stoga posvetila svoju knjigu pod nazivom Majka objavljenu 2016. godine", priča nam Fikreta.

Kaže da ima mnogo neostvarenih želja, ali da ih strpljivo čeka - jer sigurna je da će se uz njenu vjeru i one ispuniti.

Uz svoje pisane riječi upoznala je mnoge gradove u BiH, regiji ali i svijetu - što je čini dodatno sretnom.

"Do sada sam svoja djela promovirala širom Bosne i Hercegovine te sam bila rado viđen gost u Novom Pazaru, Tutinu, Zagrebu, Italiji, Švicarskoj u predivnim gradovima Rickenu i Iverdonu, puneći sale do posljednjeg mjesta. Imam već mnogo zakazanih putovanja i u narednoj godini i tome se posebno radujem", govori nam na kraju razgovora Fikreta Karić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije