Ervin Sejdić, naučnik čiji je rad nagradio Barack Obama

Sanja Šabanadžović Jerlagić
Ervin Sejdić, naučnik čiji je rad nagradio Barack Obama
/ Ervin Sejdić
Predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama objavio je početkom godine imena 105 mladih naučnika koji će dobiti "Predsjedničku nagradu za mlade naučnike i inžinjere".

Među njima se našao i mladić iz Gradačca, koji je Bosnu i Hercegovinu s roditeljima napustio 1992. godine.

Ervin Sejdić je tada proveo jedno vrijeme u Hrvatskoj, a poslije i u Mađarskoj. Četiri godine kasnije odselio je u Kanadu, gdje je završio srednju školu, fakultet, a potom i doktorirao. Tu je završio i svoju prvu specijalizaciju za pedijatrijsku rehabilitaciju na Univerzitetu u Torontu. 

"U Boston (SAD) sam preselio 2010. godine jer sam dobio specijalizaciju na medicinskom fakultetu na Harvardu na gerijatriji. Godinu kasnije, selim se u Pittsburg zbog ponude tamošnjeg univerziteta za novu specijalizaciju. Imao samo dosta interesantan život, mnogo se selio i upoznavao nove ljude, običaje... Tada morate biti otvoreni i naći najbolji način da se uklopite", kaže na početku razgovora za Radiosarajevo.ba Ervin Sejdić

Sejdić je doktorirao na digitalnoj obradi podataka, a najviše se bavi bioinformatikom, analizom i procesuiranjem medicinskih podataka. Jedan od njegovih većih projekata jeste izučavanje procesa gutanja kod ljudi. 

 

"Uvijek sam želio da radim nešto u medicini, za dobrobit čovječanstva. Kroz specijalizacije u pedijatriji i na gerijatriji, spoznao sam da su obje populacije imale vrlo slične probleme - probleme gutanja i hoda, iako su uzroci različiti. Kroz svog životni put sam iskombinirao elektrotehniku, medicinu, rehabilitaciju i napravio zanimljiv spoj. Trenutno moj tim istražuje kako se ljudski organizam ponaša u određenim trenucima, zašto određene bolesti utječu na funkcije i kako...  Želimo kroz matematičke modele pokušati napraviti pomake u zdravstvu i ostvariti saradnju s medicinarima i zdravstvenim radnicima. Moj je posao ustvari interakcija s različitim osobama i granama i povezivanje svega toga u jednu priču. To je čar nauke, jer možete birati svoj put i doprinijeti društvu", pojašnjava Sejdić.

Trenutno je docent na Univerzitetu u Pittsburgu, a podnio je i zahtjev za promoviranje u vanrednog profesora.

"To vam pokazuje da put jednog profesora nije uvijek linearan, nego krivudav i dovodi u razna iskušenja. Ljubav se rađa kroz posao, jer sam našao dio sebe u nauci. Kada radite dugogodišnje projekte to više nije zanimanje već hobi, nešto što radite iz ljubavi."

A kako je biti profesor u Americi? 

"Različiti su sistemi u Americi i Kanadi. Mi smo primorani kroz sistem da surađujemo s privredom, raznim oblastima industrije, da privlačimo sredstva kroz projekte. Država ne daje sredstva da bih imao tehničare i doktorante i svoj istraživački tim, tako da moram privući sredstva da bi platio njihove školarine. U neku ruku vodim mali biznis koji proizvodi nauku, radove, patente, a predavanja su samo mali dio mojih obaveza. To donosi novi biznis pristup nauci, jer industriju zanima kao iskoristiti nauku da oni prodaju svoje produkte", objašnjava mladi naučnik.

S obzirom na to da je bio jedan od dobitnika predsjedničke nagrade, pitali smo ga da li upoznao i trenutnog predsjednika Baracka Obamu, te kako se osjećao kada je saznao za ovo prestižno priznanje.

"Bio sam zapanjen, pitao sam se da li sam dobro čuo? Zamolili su nas da ništa ne govorimo, dok oni ne objave. Kada je vijest izašla na stranici, stalno sam je otvarao da se uvjerim da je to zaista moje ime. Znao sam za nominaciju, ali u Americi ima desetak hiljada mladih naučnika, i uvijek postoji neko bolji od vas. A ja sam u SAD došao tek 2010. godine.

Proveli smo nekoliko dana na sjednicama u Washingtonu, a potom smo posjetili i Bijelu kuću gdje smo bili dva sata te sam tada i upoznao predsjednika Obamu. Malo smo porazgovarali i fotografirali se, bio je to zaista lijep dan", prisjeća se Sejdić.

U periodu od 16. do 18. marta 2017. godine, Sarajevo će biti domaćin najveće regionalne naučne konferencije iz polja biomedicinskog inžinjeringa koja će okupiti vodeće svjetske stručnjake iz tih oblasti. Jedan od govornika bit će i Ervin Sejdić.

"Svoje projekte ću rado predstaviti svakome ko je zainteresiran da čuje šta ja to radim. Ako bh. vlasti budu zainteresirane, ja ću se rado susresti i pričati o tome kako mogu doprinijeti BiH u datom trenutku. Uvijek sam zainteresiran da pomognem BiH, da je približim svjetskim tokovima u nauci i istraživanjima. 

Teško je davati savjete drugima, svi imamo različite pristupe i živimo u različitim okolnostima. Ali ako ima jedna stvar koju mogu savjetovati, jeste da se upornost isplati. To znači da morate biti istrajni i uporni, možda i godinama jer za kratkoročna ulaganja nema dobrih rezultata. Budite otvoreni za savjete, zatražite ih jer su mnogi prošli kroz iste stvari. Budite otvoreni za kritike jer će vam one dati nove informacije koje možda niste dosad razmatrali. Pokušajte biti najbolji što jeste i nemojte razmišljati konstantno o novcu i uspjehu. Ako uložite trud i volite to što radite, onda će sve doći samo", poručio je mladima uspješni bh. naučnik Ervin Sejdić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije