Emir Zumbul Kapetanović: Od čega boluju današnje porodice?

Hajrija Avdić
Emir Zumbul Kapetanović: Od čega boluju današnje porodice?
Narodno pozorište Sarajevo / Glumačka ekipa predstave "Leptir"
Mala scena EN FACE Narodnog pozorišta Sarajevo večeras će biti mjesto gdje će se govoriti o porodici, instituciji koja doživljava krizu.

Na maloj sceni večeras će biti premijerno izvedena predstava Leptir u režiji Emira Zumbul Kapetanovića, prema tekstu crnogorskog autora Aleksandra Radunovića.

Glumačku ekipe nove predstave na daskama Narodnog pozorišta čine Sanela Pepeljak, Ermin Sijamija i Aleksandar Seksan.  Dramaturgiju potpisuje Džejna Avdić, kostimografiju Neira Sinanbašić, scenografiju Josip Lovrenović, dok je za muziku zadužen Dino Šukalo.

Uoči večerašnje premijere za Radiosarajevo.ba o predstavi je govorio reditelj, a i glumac Emir Zumbul Kapetanović.

"Nekad ljetos me nazvao direktor Drame Narodnog pozorišta Izudin Bajrović, te mi rekao da ima odličan tekst, koji bi volio da pročitam. To je tekst kolege iz Crne Gore Aleksandra Radunovića. Kada sam dobio tekst Leptir, ostavio sam ga, pa ponovo pročitao, pa ponovo pročitao i shvatio da je tekst vrlo intenzivan. U jednoj noći, kad sam tri puta čitao tekst, ja sam se inficirao idejom da se radi taj tekst", priča nam Kapetanović.

S obzirom na to da je predstava prema tekstu autora iz Crne Gore, reditelj ističe da se može reći da je ovo projekt regionalnog karaktera.

"U tekstu ima dosta mentalitetskih odrednica koje su karakteristične za Crnu Goru. Mi smo to 'očistili' i nekako pokušali da osveprostorimo, osvevremenimo u odnosu na date okolnosti. Promijenili smo način govora i pokušali da nađemo zajedničke stvari za BiH i Crnu Goru, bilo koju zemlju u regionu i da se tim bavimo. Autor teksta je poznat po kritici društva, današnjice, kroz taj komični, humoristični način. Stoga, ova predstava se bavi problemom porodice, urušavanjem porodice, onim svim općim stvarima od kojih boluje jedna porodica", ističe Kapetanović..

Emir je i sam diplomirani glumac, trenutno završava magistarski rad na Odsjeku za režiju na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Kaže da je kao glumac imao veliku želju da radi na sceni s Seksanom, Sijamijom i Pepeljak, no dobio je priliku da surađuje - ali na drukčijoj relaciji.

"Mi smo povremeno radili ko glumci, ali to nije bilo ozbiljno poviranje u ljudski karakter, u problem. Imam sad sreću ili nesreću da radim kao reditelj u relaciji s ljudima koji su moj ah glumački.

Želim da u mojim predstavama glumci uvijek budu prepoznatljivi. Gdje će uvijek funkcionisati na neki drugi način, na neki što životniji način. Pokušavam da se vratim lijepim stvarima igre, bez prevelikih i pretjeranih koncepata, jer je za mene čovjek koncept. Čovjek je suština, poruka, materijal... Pokušavamo da se vratimo glumcu kao čovjeku, a kroz ovaj komad i da se vratimo ljudima u porodici, gdje su se od onog nultog savršenog čovjeka odmakli, gdje je to otišlo u problemu?", naglašava Kapetanović, te dodaje:

"Želim da publika bude što bliže sceni, da bude intimniji odnos. Pokušat ćemo kroz ovaj naš rad da uvučemo publiku u tu priču, u nelagodu, da izađu poslije s olakšanjem, sa zahvalom što je recimo u njihovim domovima opet sve uredu."

Ono o čemu se mnogo govori, a malo se poduzima, je da se u kulturu ulažu na pogrešnim mjestima ogromna sredstva, a na mjestu gdje treba se ne ulaže.

Šta Kapetanović misli o tome?

"Država jako mnogo uloži da odškoluje jednog glumca, na Akademiji radi 20-ak profesora, u klasi je pet studenata i to je jako skupo školovanje i onda je žalosno što taj kapital države nema prostor gdje da ide. Onda ode da radi na televiziji kao voditelj, jer je primoran, jer mora da radi nešto. Naravno da se i malo ulaže u kulturu i na nemjestu se ulaže. Postoje stvari koje društvo mora prepoznati kao nešto bitno, vitalni interes i u to ulagati.

Pozorište nije počelo od mene, niti od mojih kolega trenutno, pripadamo jednoj dugoj tradiciji i ponosimo se njome. Nastavljamo je, ali je problematično ko će da nas naslijedi ako se ne pomisli šta bude sa deset glumaca koji izađu s akademije. Propada nam kapital zbog toga!", naglasio je Emir Zumbul Kapetanović na kraju razgovora za Radiosarajevo.ba.

Dođite večeras u Narodno pozorište Sarajevo, premijera počinje u 19. 30 sati. Prva repriza planirana je za ponedjeljak, 20. februara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije