Edvin Kalić: Kroz fotografiju želim eksperimentisati, donijeti nešto novo

N. K.
Edvin Kalić: Kroz fotografiju želim eksperimentisati, donijeti nešto novo
/ Edvin Kalić
Edvin Kalić je mladi fotograf sa sarajevskom adresom koji gaji ljubav prema modnoj fotografiji, žanru koji ga od početka bavljenja ovim poslom najviše privlači.

Kako kaže, na početku razgovora za Radiosarajevo.ba, niti u jednom drugom žanru fotografije nije mogao pronaći način da ispolji svoju kreativnost i ostvari stepen kreativne kontrole u smislu i obimu koji ga najviše zanima, kao što je slučaj s ovim.

Foto: Edvin Kalić - Edvin Kalić: Kroz fotografiju želim eksperimentisati i pomjerati granice
Foto: Edvin Kalić

„U početku su to bili klasični portreti, ali uvijek je postojala želja za stvaranjem posebnih, modnih priča sa svojim timom. Zbog kreativne kontrole nad vizuelnim elementima, modna fotografija me najviše privukla i skoro od početka sam znao da ću se etablirati u tom žanru“, kaže Kalić za Radiosarajevo.ba.

Smatra da je u moru fotografa potrebno eksperimentirati, pomjerati granice, biti unikatan i donijeti nešto novo i drukčije. Za sebe kaže da ne voli i ne prati modne trendove, već da voli jedinstveni pečat i izražaj kod ljudi koji nije potčinjen ukusima mase.

„Ideje i inspiraciju pronalazim u muzici , estetici filmskih velikana, eksperimentalnoj umjetnosti kao i u ljudima kojima se svakodnevno okružujem. Energiju crpim iz ljubavi prema onome što radim.“, govori nam ovaj uspješni mladi fotograf.

Foto: Edvin Kalić - Edvin Kalić: Kroz fotografiju želim eksperimentisati i pomjerati granice
Foto: Edvin Kalić

Osim modne fotografije, Edvin Kalić voli eksperimentirati i u oblasti videa i filma, pa je tako režirao i snimio videospotove za Božu Vreću, Damira Imamovića, Laku, sarađivao je s Dinom Merlinom...

„Za svaki spot koji sam radio primarni cilj mi je bio da uskladim senzibilitet izvođača s vlastitim. Prateći njihove želje i estetiku, vizuelno sam tražio način da ostavim i svoj pečat kako bismo svi bili zadovoljni s konačnim rezultatom“, objašnjava nam šta ga je vodilo tokom rada na ovim projektima.

Priča nam da mu je najveći izazov prenijeti želju klijenta u djelo, a da pri tom zadrži i dio svog kreativnog identiteta, te se uvijek trudi da otkrije senzibilitet svakog saradnika.

Foto: Edvin Kalić - Edvin Kalić: Kroz fotografiju želim eksperimentisati i pomjerati granice
Foto: Edvin Kalić

Također, s obzirom na to da živi i radi u Sarajevu, ističe da su sarajevska i općenito bosanskohercegovačka modna scena posljednjih godina u usponu.

„Imao sam sreću da upoznam divne i talentirane ljude koji su dio novog vala bh. modne scene. Iako su, pored afirmisanih umjetnika, oni dokaz o usponu u posljednjih par godina, nažalost, ne postoji dovoljan broj platformi za njihovo izražavanje na bosanskohercegovačkoj modnoj sceni“, dodaje Edvin Kalić.

Za kraj intervjua za Radiosarajevo.ba, naglašava kako mu je želja da što više doprinese bh. modnoj sceni po pitanju modne fotografije i filma, te se nada da ću biti još bolji u svom poslu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije