Dženan Lončarević: Održat ću veliki koncert ove godine u Sarajevu

Hajrija Avdić
Dženan Lončarević: Održat ću veliki koncert ove godine u Sarajevu
Facebook / Dženan Lončarević
Gitara, ljubavni stihovi i lagane note već deset godina na muzičkoj sceni pristaju Dženanu Lončareviću, a u razgovoru za Radiosarajevo.ba ovaj Crnogorac najavljuje veliki koncert u Sarajevu.

Svoj jubilej popularni regionalni pjevač obilježio je proteklih dana u Beogradu, velikim koncertom na Tašmajdanu, pred publikom koja je uživala u trosatnoj svirci.

"Ono što smo zamislili, moj tim i ja, to smo ostvarili, pa čak i nadmašili očekivanja. To je kultno beogradsko mjesto, te mi je bila želja da kad-tad, kako mi to kažemo, napunim Tašmajdan. Prezadovoljan sam, krenuvši od publike koja je bila na nogama, od prve do posljednje pjesme. Moj utisak je da je bilo fenomenalno", otkrio je emocije na početku razgovora za naš portal.

Nakon velikog beogradskog koncerta, Dženan ne zaboravlja ni publiku ni u svom, kako kaže, "drugom rodnom gradu", Sarajevu.

"Ovo je samo početak regionalne turneje, koje ćemo ostvariti u ovoj godini. Sljedeća destinacija je Sarajevo, nismo datum odredili, ali to je plan. Nekako sam, uz Beograd, vezao Sarajevo i naravno Podgoricu. Dugujem Sarajevu i sarajevskoj publici veliki koncert, koji će se desiti ove godine", otkriva Lončarević.

Iako se muzička scena u regiji u proteklim godinama mnogo promijenila, te više nije bitno imati kvalitetna vokal, već "pratiti trend", Dženan ostaje vjeran onom istom muzičkom stilu od početka svoje karijere.

"Ne mogu okriviti nikoga ko se bavi ovim poslom, odnosno, one koji pokušavaju baviti ovim poslom, uz čast mojim pojedinim kolegama koji i dalje shvataju muziku i  tekst kao pisanu riječ kojima treba nešto poručiti svim generacijama. Rijetki su oni koji su ostali vjerni pravom zvuku i poruci životnoj, ali i ljubavnoj. Ovo što sada publika proguta i što se zove muzika, ja to ne mogu nazvati muzikom, to zovem rupa na ovoj estradi", poručuje Lončarević, te dodaje:

"Da ne bude kako ja sve kritikujem, vrijeme će pokazati sve svoje. Generacije koje su narasle i pomiješale zvuk RnB i folk, to sada prezentira publici. Ja sam ostao vjeran svom pop zvuku".

Iako je današnja scena zasićena takvom muzičkom kombinacijom, Lončarević ipak ističe da ima brojnih mladih talenata u regionu, koji učestvuju u televizijskim muzičkim takmičenjima.

"Nekada su postojali festivali, na kojim smo učili i morali se dokazivati, a danas su to takmičenja. No, nekada je to bio bolji put, jer se biralo šta može a šta ne može ići na televiziju. Ovako, sada se pretjeralo sa svim i svačim. Postoje klinci koji znaju da pjevaju, ali postoje i oni drugi, koji se trebaju filtrirati. No, čast svim televizijama koji daju šansu, jer znam kako je biti mlad i tražiti svoju šansu pod ovim muzičkim nebom", kazao je muzičar.

Rastao je u vremenu kada su brojni mladi muzičari imali svoje velike uzore, idole.

"Rastao sam u najljepšem dobu koji se zove Titova Jugoslavija, u vremenu kada je vrijedilo sve što nas se okružuje i kada smo imali svoje pravo. Imao sam priliku da rastem uz Bijelo dugme, koje sam cijenio i cijenim danas. Goran Bregović je bio veliki čudotvorac i bio jedan od mojih uzora. Sve što sam ja slušao ikada, bilo su često i strani rock bendovi, zvijezde. Neke sam imao i priliku da upoznam", prisjeća se Lončarević, te ističe:

"No, Zdravko Čolić je jedina zvijezda s ovih prostora, njegov pravac sam poštovao i u privatnom životu, ali i kroz muzičku karijeru."

Neostvarenih želja u karijeri nema, jer, kako ističe, sve što je želio do sada, ostvario je.

"Duete ne biram po ljudima, biram po pjesmama. Tako često u Sarajevu pronađem kreativne ljude s kojim volim da sarađujem. Sarajevo je grad koji je me naučio šta znači muzika. Ja sam tu pohađao muzičku školu, tu imam dosta rodbine", kaže Dženan Lončarević na kraju razgovora za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije