Nezir Hadžić, direktor Vodovoda i kanalizacije: Strpljenje građana na izmaku

Hajrija Avdić, Faruk Zametica
Nezir Hadžić, direktor Vodovoda i kanalizacije: Strpljenje građana na izmaku
Svrha svakog čovjeka je da ostavi iza sebe nešto što će ga nadživjeti - misao je kojom se inspiriraju zaposlenici KJKP Vodovod i kanalizacije Sarajevo.

To je u razgovoru za Radiosarajevo.ba potvrdio direktor ovog komunalnog poduzeća Nezir Hadžić, koji ističe da je sa zaposlenicima napravio dugoročne i kratkoročne ciljeve, koje su nazvali Sarajevo bez redukcije vode.

"Shodno našim mogućnostima mi smo učinili sve što smo mogli i činimo da popravimo stanje koje smo zatekli. Na poziciji sam godinu i tri mjeseca, no nisam novi u ovom kolektivu, radim ovdje 20 i znam mnogo problema.

Napravili smo iskorake u komunikaciji s građanima, pokušali smo biti transparentniji i izvještavati  o tome što se dešava kod nas. Stanje u KJKP Vodovod i kanalizacije je katastrofalno, 20 godina neulaganja u ovaj sistem je posljedica da danas imamo konstantnu redukciju koja se trenutno odvija  od 00. 00 do 05.00 sati", govori Hadžić na početku razgovora za Radiosarajevo.ba.

Kako bi se smanjile redukcije u glavnom gradu BiH, izdvojena su sredstva i za rekonstrukciju vodovodne mreže.

"Uzimajući u obzir da imamo 1.200 kilometara ukupne dužine vodovodne mreže, to je jako dug proces koji neće ići lako. Uputili smo kratkoročne ciljeve prema našem osnivaču Vladi KS-a, koji su nam izdvojili tri miliona KM kako bi počela rekonstrukcija na dijelovima gdje imamo najveće gubitke", ističe Hadži i dodaje da će nakon rekonstrukcija u centru grada, za početak, redukcija biti skraćena na period od 02.00 do 05. 00 sati.

Radovi su počeli, uz pomoć Vlade KS-a, u svim općinama, a trenutno se najviše aktivnosti odvija u naselju Rosulje, na Ilidži, te u općini Novi Grad.

Direktor Hadžić ističe da je rekonstrukcija složen proces, ali također se trude da što prije sve bude završeno kako bi građani imali vodu tokom cijelog dana.

"Bitno je naglasiti da je i nakon redukcija voda apsolutno čista, ispravna. Nemoguće je da ta voda bude posljedična za naše građane, jer o tome vodimo najviše računa. 

Želimo okončati agoniju koju naši građani preživljavaju već 20 godina. Mogu apelirati na strpljenje građana, ali znam da je na izmaku, jer 20 godina ne imati vode u glavnom gradu BiH je nešto što nije normalno u jednoj evropskoj sredini", ističe direktor Vodovoda i kanalizacija Sarajevo.

Jedan od velikih problema, koje je istaknuo Hadžić, je i konstantna gradnja novih objekata u Kantonu Sarajevu, a koji nemaju dozvolu. 

"Naš akumulacijski prostor i sistem vodosnabdijevanja građana je prilagođen '80-im godinama. Apeliram svim institucijama da nam pomognu u zaustavljanju bespravne gradnje zbog produžavanja vodovodnih mreža, na osnovu neke dokumentacije koju su izdale neke institucije", govori Hadžić.

Na koncu razgovora, direktor KJKP Vodovod i kanalizacije Sarajevo, Nezir Hadžić, poslao je poruku građanima:

"U prošlosti smo mi morali biti brži, pristupačniji, produktivniji... danas smo to ostvarili. Zato, svakako pozivam građane da plaćaju usluge, jer je to nama jedini garant da možemo i mi uraditi ovo što smo započeli. Građani kolektivnog stanovanja su najveće neplatiše, ali i imaju najviše pritužbi."

Cijeli intervju pogledajte na LINKU.

Koristite anonimni broj Vodovoda i kanalizacija Sarajevo

Broj telefona na koji se mogu izvršiti anonimne prijave je 033/446-323 i aktivan je 24 sata, kao i vikendom i praznikom.  Prijava se može poslati i na e - mail adresu anonimne@viksa.ba.

"Građani prijavljuju, krenuvši od svojih komšija koji nelegalno koriste vodu, tako i nelegalnih radnji naših radnika... mi to sve pokušavamo riješiti", ističe Nezir Hadžić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije