Zanosna manekenka Delila Softić: Kada rad postane zadovoljstvo

Sanja Šabanadžović Jerlagić
Zanosna manekenka Delila Softić: Kada rad postane zadovoljstvo
/ Uz dozvolu Delile Softić
Svjetski tražena manekenka i rođena Tuzlanka Delila Softić je zaštitno lice brojnih bh. i svjetskih dizajnera. U svijetu mode je od trinaeste godine, a svojim uspjehom dokazala je kako se upornim radom sve može postići.

Njen prvi angažman u inozemstvu bio je za kampanju za kompaniju Shuma koja je snimana u Nizozemskoj, Belgiji i Njemačkoj, a posebno pamti i kampanju za Ayhan na prelijepim plažama na Kipru, kampanju za Emiliana Bengasija 2017. godine i njegovu vjenčanicu koja je objavljena i u italijanskom časopisu Vogue Sposa u januaru ove godine, a snimana je prošle godine u Anconi te revije za Cavalli, Max Maru, Coach, G. F. Ferre...

"Jedan od posljednjih zanimljivih angažmana imala sam u Beogradu, gdje smo snimali reklamu za tursko tržište s producentima iz Argentine, Srbije i Turske. Snimanje reklame trajalo je četiri dana, dok je najviše glumaca bilo iz Turske. Skoro sam također snimala zanimljivu kampanju za Parex u Atini... Za svaki posao me vežu lijepe uspomene, a trenutno najviše boravim u Milanu", kaže na početku razgovora za Radiosarajevo.ba prelijepa Delila Softić.

Možda jedna od najdražih Delilinih uspomena jeste pobjeda na svjetskom takmičenju - osvajanje krune na Fashion TV-u, koji su prenosile 202 zemlje.

"Imala sam samo 16 godina. Sličan doživljaj mi je bilo i prisustvo na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju, u Rusiji, gdje sam također osvojila krunu 2014. godine. A tada su uz mene bile moje dobre prijateljice", prisjeća se Softić i dodaje da trenutno ima vrlo zanimljive ponude za Pariz, Meksiko, Njemačku i Dubai.

"O tim ponudama tek razmišljam, a u posljednje vrijeme često snimam i u Beogradu što mi je posebno drago, jer imam priliku češće viđati prijateljice koje žive u ovom gradu". 

Možda javnosti nije poznato, ali mlada Delila ima diplomu doktorice. Medicina je njena prva ljubav i poziv kojim se planira baviti do kraja života. Trenutno završava postdiplomski studij biomedicine i zdravstva. 

A upravo je ova buduća liječnica krajem prošle godine imala nesvakidašnju intervenciju na letu preko Istanbula za Sarajevo. 

"Vraćala sam se iz Atine. U jednom trenutku posada je pitala da li je neko od putnika ljekar, na što su mi putnici u mojoj blizini skrenuli pažnju i prije no što sam čula isto pitanje na engleskom jeziku. Odmah sam ustala, ne znajući šta se dešava i javila se članovima posade. Na sreću, sve se dobro završilo. Pacijentica je bila uznemirena i osjećala je bolove zbog opekotina prvog stepena koje je zadobila prolivenim vrelim napitkom", prisjeća se manekenka.

Delila uvijek gleda pozitivnu stranu života i ne dopušta da negativni utjecaji dopiru do nje. Na sreću, kako kaže, nije imala negativnih iskustava u ovom poslu.

"Jedine otežavajuće okolnosti su snimanje ljetne kolekcije vani i zimi, na plažama kada puše jak vjetar ili snimanja na visinama i zahtjevnim lokacijama. Do sada sam imala priliku surađivati samo s profesionalcima, uz uzajamno poštovanje i jedinim ciljem da se posao obavi što bolje kako bi svi bili zadovoljni", poručuje ona.

Delilin radni dan počinje rano ujutro, kada odlazi na lokaciju snimanja, gdje je potom šminkaju i friziraju, što može potrajati i do dva sata. Nakon frizure i šminke slijedi slikanje i snimanje. 

"Skoro svaki radni dan se razlikuje u zavisnosti od toga da li se snima reklama, priprema katalog, neka kampanja ili se radi neka revija u sklopu ili van fashion weeka. Radni dan traje osam sati, no ponekad to može potrajati i duže. Kada je ekipa nasmijana i spremna za rad, te ako je lokacija i sama zamišljena priča inspirativna i zanimljiva, rad postaje zadovoljstvo".

Delila Softić u spotu grčkog pjevača Antonisa Remosa

Delila Softić se krajem prošle godine pojavila i u spotu slavnog grčkog pjevača Antonisa Ramosa.

"U pitanju je pjesma Olos dikos sou, koja mi se već na prvo slušanje svidjela. Snimanje takvog spota je bilo zaista zanimljivo i novo iskustvo, a Antonis Remos je jedan od najpoznatijih i meni najdražih grčkih pjevača. Snimanje nije bilo naporno, a ulogu u spotu imao je i jedan grčki maneken i glumac. Spot je sniman u Atini, a redatelj je bio mladi i talentovani Jimmi Drosinos. Bila je to mlada i zanimljiva ekipa, mnogo smo se smijali snimajući scene u kojima plešemo", kaže Softić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije