Bosanka Marina Veličković dobila stipendiju Billa Gatesa

Radiosarajevo.ba
Bosanka Marina Veličković dobila stipendiju Billa Gatesa
Bosanka Marina Veličković je prva studentica iz naše zemlje koja je dobila stipendiju fondacije Billa Gatesa, najbogatijeg čovjeka na svijetu, i koja će svoje školovanje nastaviti na čuvenom Univerzitetu Cambridge.

Naime, kako piše na stranici gatescamridge.org, Marina je jedna od 55 studentica i studenata, koji su u velikoj konkurenciji iz cijelog svijeta, izabrani da dobiju ovu prestižnu stipendiju.

Ukupno je bilo oko 6.000 aplikacija, a nadležni odjel Cambridgea je predložio 424 studenta. Njih 202 je stiglo do eliminacijske faze intervjua.

Kako je sopšteno, odabrani kandidati su pokazali akademsku izvrsnost, te će postati lideri u svojim poljima rada.

"Oni dolaze iz cijelog svijeta, ali imaju jednu stvar koja im je zajednička: veliki liderski potencijal, posvećeni su da poboljšaju živote drugih." saopćio je Bill Gates prilikom objave imena kandidata koji su dobili stipendije, prenosi portal nezavisni.ba.

Obrazlozenje_Za_Dodjelu_Stipendije_Marina_velickovic.jpg - Bosanka Marina Veličković dobila stipendiju Billa Gatesa

Obrazloženje za dodjelu stipendije

Osim ovih 55 stipendija Cambridge je dodijelio još 35 stipendija američkim studentima koji su odabrani u januaru i oni će od oktobra zajedno studirati na ovom prestižnom britanskom univerzitetu.

U obrazloženju je navedeno da će Marina Veličković raditi doktorat iz prava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije