Balerine i baletani ratnog Sarajeva u emisiji "Četvrtkom o kulturi"

Radiosarajevo.ba
Balerine i baletani ratnog Sarajeva u emisiji "Četvrtkom o kulturi"
/ Protagonisti ratnog Baleta
Na nedavno održanoj dodjeli "Srebrne pahuljice", nagrade Sarajevske zime, priznanje je dodijeljeno i jednom cijelom baletnom timu.

Riječ je o balerinama i baletanima koji su tokom opsade Sarajeva 1992. - 1995. nastojali održavati plesne predstave, nastupati za građane i obogaćivati kulturni život opkoljenoga grada. 

Kultura ratnog Sarajeva je fenomen o kojem su napisani brojni članci i snimljeni prilozi za svjetske medije. Muziciranje, slikanje, pisanje, gluma i ples u vrijeme granata i oskudice, za mnoge je bio vid otvora - kolektivnog i individualnog.

Gosti emisije Četvrtkom o kulturi  (koja je na programu Radija Sarajevo u 12:10. svakog četvrtka) bili su  Nataša Hajdarević, Svea Thalia Ćatić i Adnan Džindo, plesači ratnog baleta, protagonisti možda najherojskije baletne predstave u modernoj historiji - sarajevskog ratnog Bolera.

U razgovoru s urednicom Vesnom Andree Zaimović, prisjetili su se vremena kada je balet igran pod svijećama, u hladnim dvoranama i "na gladan stomak".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije