Adam Deen u Sarajevu: "Kako sam postao terorista i zašto sam to prestao biti"

S. H.
Adam Deen u Sarajevu: "Kako sam postao terorista i zašto sam to prestao biti"
Adam Deen je bivši vodeći član islamističke ekstremističke organizacije koji je koristio univerzitete u Londonu kao glavni izvor za regrutaciju novih članova.
"Organizaciji sam se priključio kada sam imao 19 godina. U toj dobi bio sam radoznao po pitanju islama, želio sam saznati više o tome. Išao sam u džamiju, međutim nisam osjećao povezanost sa ljudima koji su išli u džamiju budući da su oni bili starije osobe, njihov prvi jezik je bio turski, a moj engleski, tako da je na tom nivou postojalo nedovoljno razumijevanja. 

Jednog petka poslije džume kad sam izašao iz džamije zatekao sam mladića svojih godina koji je dijelio letke na kojem je pisalo kako je obaveza svakog muslimana da radi na uspostavljanju tzv. Islamske države", ispričao je Adam Deen o tome kako je postao član ove terorističke organizacije.

On je naveo kako nikada ranije nije bio upoznat sa pojmom kalifata i kako je s tim mladićem koji je bio vrlo elokventan mogao govoriti i o geopolitici, a istovremeno i citirati ajete iz Kur'ana što je za njega predstavljalo izdizanje islama na veću razinu, a što mu je kao mladiću jako odgovaralo.

"Nakon tog sastanka sretao sam se sa različitim tipovima islamskih ekstremista u različitim kontekstima. Kroz razgovore bivao sam sve uvjereniji u ono što oni govore, u tu vrstu tumačenja islama i jednostavno sam postao njihov advokat te sam se odlučio priključiti organizaciji u kojoj sam boravio malo više od osam godina, za vrlo kratko vrijeme napredujući unutar organizacije zbog čega sam dobio odgovornost regrutacije novih članova u organizaciju, pa sam radio na Univerzitetu u Londonu. 

Dok sam bio član organizacije bio sam prisutan na tajnim sastancima koji su se održavali u podrumima džamije u Frenzy parku u Londonu. Na tim tajnim sastancima smo razgovarali o potencijalnim postavljanjima bombe na metrostanicu Tower Hill. Tadašnji lider je postao vrlo brzo sumnjičav po pitanju te operacije, pa je ona prekinuta. Nekih od mojih prijatelja otišli su u Afganistan, sada su ili mrtvi ili su u zatvoru", ispričao je Adam svoju životnu priču.

Organizaciju je napustio jer je smatrao da su ideje za koje se zalagao značajno umanjile ljepotu Islama. Kada je naučio kritički promišljati, s njima se više nije slagao.

Njegovo iskustvo daje ogromnu vrijednost i uvid u načine kako raditi na suzbijanju ekstremizma, pa je tako 2012. godine osnovao Deen Institut koji podučava vještinama kritičkog razmišljanja, te podiže svijest o bogatom intelektualnom naslijeđu islama.

Atlantska inicijativa iz Sarajeva u okviru projekta "Prevencija radikalizacije i nasilnog ekstremizma među mladima u Bosni i Hercegovini" organizirala je danas sastanak sa stručnjacima koji rade s mladima i u oblastima koje se tiču mladih, a učesnicima sastanka se obratio Adam Deen iz Quilliam Fondacije iz Londona

 

"Još prekjučer dogodio se napad u Westminsteru, kao što znate, koji je počinio jedan preobraćenik u islam. Pao je parlament i to nam opet pokazuje da je prijetnja islamskog ekstremizma još uvijek prisutna. Nijedna zemlja nije lišena te prijetnje ili opasnosti. Svaka zemlja je potencijalna meta", rekao je Adam Deen o trenutnoj situaciji u svijetu i prijetnjama o islamskom terorizmu, rekavši kako je ta prijetnja sada zapravo drukčija jer je evoluirala i poprimila novu dimenziju.

"Ono što primijetim je da ljudi u različitim zemljama nastoje da analiziraju problem terorizma kroz staro razumijevanje islamskog terorizma koje se veže za eru Osame bin Ladena što je podrazumijevalo da se vi borite protiv nekog dalekog neprijatelja. Međutim, s pojavom IS-a mi vidimo da je ta prijetnja evaluirala, i sada se mi ne borimo protiv nekog dalekog neprijatelja, već imamo nešto što se zove metadžihad. Taj pojam podrazumijeva da se sada više ne borimo protiv fizičkog neprijatelja, nekoga ko pokušava okupirati vašu zemlju ili pokušava vanjskom politikom utjecati na vaše domaće poslove, govorimo o tome da se ovdje radi o nekoj ideološkoj prijetnji. O napadu na Zapad, zemlje nevjernika, kjafira, tako da sada vidimo da postoji jedna sasvim druga dimenzija nego što je to bilo ranije. To se može uporediti s izjavom nakon napada na Pariz kada su iz Islamske države osudili Francusku kao zemlju poroka, prostitucije i kako moraju napraviti reformu u smislu svog morala. Imamo dakle drukčiju vrstu terorizma koja pokušava 'očistiti' zemlje i njihov moral", rekao je Deen.

Deen je dodao i da sada zapravo ne postoji nikakva logika koju vi možete da primijenite protiv takvog ekstremizma niti postoji zemlja koja može da kaže da nisu sudjelovali u napadima na Pariz ili neku drugu lokaciju pa da zbog tog neće biti meta ovih ekstremista.

"Ovaj rat jednostavno počiva na premisi da se više ne bori protiv fizičkog neprijatelja nego se zapravo bori za ideje. Tako da je ovo jedan svojevrsni rat ideja", rekao je Adam te objasnio zašto bi ovo trebalo zabrinuti zemlje u kojima žive muslimani.

"Naime, problem je upravo u propagandi IS-a. Vjerovatno tzv. Islamska država kao takva neće ni postojati, ali to ne rješava problem zato što ostaju ideje i ideje su te koje se šire. Naročito je problematično što su to ideje koje se vrlo često sviđaju mladima, jer je ta ekstremistička propaganda zapravo ona koja ne donosi nikakve ideje nego konsolidira već postojeće, na izvjestan način ih kristalizira i čini dopadljivim mladim ljudima", objasnio je Adam Deen čiji je rad danas posvećen suzbijanju ekstremizma.

Prilikom svoje posjete glavnom gradu Bosne i Hercegovine održao je radionicu s grupom mladih s kojima je pokušao dekonstruirati ekstremističku ideologiju objasnivši mladima na koji način postaju ranjivi. U okviru radionice također održali su vježbu koja je osmišljena za mlade tako što su pustili videomaterijal tri radikalizirane osobe, gdje se od učesnika radionice tražilo zapravo da na neki način prepoznaju određene segmente kao ekstremističku ideologiju. Kako je naveo Deen, učesnici radionice su vrlo lako bili u stanju identificirati tu ideologiju i osporiti je, te su pokušali zdravim razumom doći do zaključka navevši kako je to veoma važna vještina jer su mladi do kraja radionice bili u stanju uočiti te ekstremističke ideje i ideologije i primijeniti valjane kontraargumente u smislu da se takve ideje pobijaju i da se na takav način spriječi radikalizacija.

 

Adam Deen će za učesnike sastanka održati predavanje, a diskusiju će moderirati Vlado Azinović i Edina Bećirević.

Jedan od ciljeva ovog projekta je informiranje mladih o opasnostima od tih pojava, ali i osposobljavanje stručnjaka koji s njima rade u okviru ili van obrazovnog procesa (psiholozi, pedagozi, nastavnici, socijalni i zdravstveni radnici, policija) da prepoznaju rane indikatore radikalizacije i pokušaju ih adresirati kroz unaprijed dogovorene procedure. Dosadašnja istraživanja o radikalizmu i nasilnom ekstremizmu među mladima ukazuju da je pravovremeno informiranje mladih i razvijanje alternativnih narativa jedan od najdjelotvornijih oblika prevencije, saopćeno je iz Atlantske inicijative.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije