Zenica: Sve spremno za praizvedbu predstave "Moja fabrika"

Radiosarajevo.ba
Zenica: Sve spremno za praizvedbu predstave "Moja fabrika"
/ Plakat za predstavu Moja Fabrika
Željezara Zenica u centru je zbivanja nove predstave koja će u četvrtak 16. februara doživjeti svoju praizvedbu.

Izvrsna Selma Spahić potpisuje režiju predstave Moja fabrika za koju je dramski tekst napisao Selvedin Avdić

Predstava govori o Fabrici, u kojoj je većina Zeničana i Zeničanki provela svoj radni vijek.

"Nemoguće je opisati Zenicu, a ne dotaći Fabriku. I obratno. Gledajući kroz staklo iz vozila koje ulazi u Zenicu, čini se da Fabrika i grad srastaju jedno s drugim kao slagalica. Oni koji njihov odnos bolje poznaju, znaju da je on oduvijek iscrpljivao partnere, jedno drugom jesu davali život, ali su ga istom snagom i oduzimali. Takav ovisnički odnos nije mogao donijeti ništa dobro, kada je Fabrika nakon tranzicije napustila grad, on je ostao ošamućen i dezorijentiran, više se nije mogao oslanjati na nju, niti računati na njenu pomoć. Do danas se nije oporavio. Čini se da je obolio od stahanovske melanholije kao Arif Heralić, nasmijano lice s hiljadarke. Zbog nekadašnje važnosti za čitavu državu, zbog mita o 'uzavrelom gradu', čini nam se da i danas zaslužujemo mnogo više.

Fabrika nije onako velika kao nekada i više nije naša, kao nekada. Ona više nije 'hraniteljica', ona ne grije 'kolijevku proletarijata', više nije ni simbol niti mit, svela se na mjeru koja joj je oduvijek pripadala – ona danas samo proizvodi i stvara kapital.

Ipak, stariji Zeničani u silueti Fabrike još uvijek čitaju vrijeme u kojem nije bilo ovolike zebnje pred budućnosti. Neki su mi povjerili da uzdrhte od zadovoljstva čim joj vide dimnjake, pa čak i onda kada dolaze iz nekog iznimno lijepog mjesta. Zbog toga mi je čudan odnos grada prema svom kulturnom pamćenju, prema svojoj Fabrici. Možda je se stidi, ne znam…", napisao je Selvedin Avdić, u katalogu predstave. 

Na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica večeras će biti odigrana pretpremijera na koju su pozvani penzioneri i penzionerke iz ovoga grada. Već sutra, u četvrtak 16. februara, održat će se zvanična praizvedba ove predstave. 

Selvedin Avdić: MOJA FABRIKA
Režija: SELMA SPAHIĆ
Dramatizacija: EMINA OMEROVIĆ, BOJANA VIDOSAVLJEVIĆ, SELMA SPAHIĆ
Scenografija i kostimografija: SABINA TRNKA
Dramaturgija: EMINA OMEROVIĆ
Scenski pokret i koreografija: THOMAS STEYAERT
Muzika i izbor: BASHESKIA & EDWARD EQ
Videoart: KENAN ZEKIĆ (grafičko oblikovanje), PAL-e (adaptacija i montaža), SANI TERZIĆ (vi-džej)
Lektorica: MERIMA HANDANOVIĆ
Producent: HAZIM BEGAGIĆ
Izvršni producent: DENIS KRDŽALIĆ
Inspicijentica: SABINA GLOGOVAC
Fizička priprema glumaca: ELMIN AHMETOVIĆ
Zumba-treneri glumaca: DILA IMŠIROVIĆ-SEFEROVIĆ, NINA SIVIĆ-MEHAJ
Korepeticija „benda“ u predstavi: IGOR KASAPOVIĆ

Igraju: ADIS MEHANOVIĆ, ANĐELA ILIĆ, BENJAMIN BAJRAMOVIĆ, LANA DELIĆ, MIKI TRIFUNOV,MIROLJUB MIJATOVIĆ, NUSMIR MUHAREMOVIĆ,PREDRAG JOKANOVIĆ, SABINA KULENOVIĆ, SAŠA HANDŽIĆ, SELMA MEHANOVIĆ, SINIŠA VIDOVIĆ,SNEŽANA VIDOVIĆ, ZLATAN ŠKOLJIĆ

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije