Večeras u Kamernom teatru promocija knjige Nerzuka Ćurka

Radiosarajevo.ba
Večeras u Kamernom teatru promocija knjige Nerzuka Ćurka
Izdavačka kuća Buybook objavila je novi rukopis istaknutog bosanskohercegovačkog i regionalnog autora, profesora Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Nerzuka Ćurka.

Knjiga pod naslovom Rasprava o miru i nasilju. (Geo)politika rata – (Geo)politika mira – Studije mira, na 250 stranica istražuje dva ključna subjekta ljudske historije – nasilje i mir, s utopijskim uvjerenjem autora da je mir moguć i da „bolji anđeli ljudske prirode“ još uvijek imaju šta kazati.

Promocija će biti održana večeras u 18 sati i 30 minuta u Kamernom teatru, a o knjizi i autoru govorit će Viktor Ivančić, Zlatiborka Popov Momčinović i Sead Turčalo.

Promocija knjige održava se uz podršku Fonda otvoreno društvo BiH.

Nerzuk Ćurak doktor je političkih znanosti, redovni profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, javni intelektualac, esejist, znanstveni publicist, novinar, urednik, građanski i mirovni aktivist. Njegov znanstveni interes usmjeren je na geopolitiku, teoriju mira, upravljanje konfliktima, političku filozofiju, etnonacionalizam, političke stranke i analizu politika. Autor je knjiga Geopolitika kao sudbina: Slučaj Bosna, Postmodernistički ogled o perifernoj zemlji, Dejtonski nacionalizam, Obnova bosanskih utopija, Politologija, politička filozofija i sociologija dejtonske države i društva, Filozofija zagrljaja, Izvještaj iz periferne zemlje, Gramatika geopolitike.

Bio je voditelj naučnog projekta Vrijednosni odnos političkih elita u Bosni i Hercegovini prema Bosni i Hercegovini i Evropskoj uniji, a kao rezultat tog projekta objavljena je koautorska knjiga Politička elita u BiH i EU: Odnos vrijednosti, u kojoj je zastupljen kao prvi autor.

Početkom ove 2016. godine, na osnovu jednogodišnjeg projekta koji je osmislio, kreirao i vodio, objavio je koautorsku knjigu Nelegalni oblici stjecanja znanja na univerzitetima u Bosni i Hercegovini: Studija socijalne deformacije u akademskoj kulturi. Živi i radi u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije