Večeras se zatvara prvi festival književnosti u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Večeras se zatvara prvi festival književnosti u Sarajevu
Razgovorom kuratora s ostalim učenicima festivala književnosti, večeras u 21 sat na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu zatvara se prvi Bookstan.

Uz dodjelu nagrada najboljim polaznicima/ama radionica za književne kritičare/ke, međunarodni i domaći učesnici/e pročitat će jednu svoju pjesmu ili kraći odlomak iz proznog djela i tako na najadekvatniji način zaokružiti četverodnevni praznik knjige.

Bookstan je već u prvom izdanju dokazao da će u budućnosti biti istinska platforma za povezivanje pisaca, prevodilaca i izdavača, prostor edukacije te otvorena biblioteka u kojoj čitalačka publika različitih profila može pronaći adekvatne sadržaje za sebe.

Na zatvaranju Bookstana imat ćemo priliku čuti Monu Eltahawy, Rabih Almedinea, Aleksandra Hemona, Kamilu Shamsie, Ravija Hagea, Bekima Sejranovića, Adisu Bašić, Feridu Duraković i Mustafu Zvizdića.

U okviru posljednjeg dana Internacionalnog književnog festivala danas je promovirana knjiga eseja i publicističkih  tekstova Rasprava o miru i nasilju Nerzuka Ćurka.

Enver Kazaz, koji je promovirao knjigu, ističe da je Ćurak jedan od onih politologa koji imaju osjećaj odgovornosti spram vlastitog doba i spram budućnosti. Kako Kazaz navodi, Ćurak ne pokazuje samo odgovornost u analizi bh. sadašnjosti, nije samo lokalni politolog nego u našem dobu misli i evropsku sadašnjost.

Govoreći o tematici kojom se bavi u ovoj knjizi, Ćurak kaže da su dva ključna subjekta ljudske historije mir i nasilje.

"U historiji čovječanstva vidimo da je to jedna nepregledna borba između kulture nasilja, ubijanja, genocida, zločina, holokausta i s druge strane nastojanje nekih veličanstvenih ljudi da pokušaju na miran način zaustaviti tu negativnu stranu ljudske historije", kaže Ćurak.

Dodaje da živimo u zemlji koja je 20 godina nakon okončanja rata kao radikalnog nasilja i dalje u nekoj formi nasilja.

"Smatrao sam važnim da se naša javnost upozna o teorijskim razmatranjima elemenata  koji suštinski dovode do nasilja. Kroz teoriju mira i izravni angažman možemo mijenjati naše društvo iz jedne autentične kulture nasilja u autentičnu kulturu mira", naglasio je.

Ćurak ističe da moramo sebi priznati da smo mi društvo nasilja, da je kultura nasilja glavna. Da ta kultura nasilja rađa kulturu herojstva, kultura herojstva kulturu smrti, kultura smrti kulturu nerada. Ono što nam nedostaje je, smatra, razvoj kulture mira.

Do kraja današnjeg programa prije zatvaranja u 15 sati na Akademiji likovnih umjetnosti očekuje nas okrugli sto autora i izdavača iz regije Bekima Sejranovića, Milorada Popovića, Ivana Bevca i Seida Serdarevića. Moderatorica je Kristina Ljevak.

U 19 sati bit će upriličeno predstavljanje knjige britanske spisateljice Kamile Shamsie. Promociju će moderirati John Freeman.

Organizatori su podsjetili da zbog aktuelnih političkih prilika u Turskoj gost Mario Levi nije uspio doći u Sarajevo te se zbog toga planirani događaj za 17 sati neće održati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije