Večeras: Otvaranje neobične i zanimljive izložbe

Radiosarajevo.ba
Večeras: Otvaranje neobične i zanimljive izložbe

Jusuf Hadžifejzović i ranije je imao karakteristike umjetničkog gurua. Od onda kada je prije rata pokrenuo Jugoslovenska dokumenta koja su u Sarajevu predstavila najbolje što se na tlu bivše Jugoslavije stvaralo, preko svojih umjetničkih projekata u kojima je gostio kolege, pa do ovih dana i novog projekta Subdokumenta. Jusuf je među svojim kolegama poznat kao onaj koji ih neumorno i s puno entuzijazma vuče u ideje koje umjetnost potvrđuju kao komunikaciju sa stvarnim ljudima.

Subdokumenta su jedan takav, veliki i dalekosežno bitan projekt. Radi se o istovremenom otvaranju trideseak izložbenih prostora u kontekstu kojem, na prvi pogled, ne pripadaju – u otužnomi i polunapuštenom, Privrednom gradu Skenderija.

Sarajevski umjetnik, naime, već više od dvije godine u suterenu nekadašnjeg najsjajnijeg sajamskog i šoping prostora u BiH, vodi galeriju Charlama Depot. To je razlog da svakodnevno komunicira sa prostorom kojim dominira beton nekadašnjeg simbola privredne moći Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine, a u njemu trgovinice što nude robu sumnjivog porijekla (vjenčanice za iznajmljivanje, sportsku opremu, donji veš i bižuteriju), javni WC-i u socrealističkom stilu, kafići u kojima sjedi samo osoblje, te veliki broj napuštenih “poslovnih prostora”.

Da li su napušteni zbog “recesije” ili odsustva vizije o onome što Skenderija može i treba da bude, Jusufu nije bitno – njega privlači dojam koji bi u ovakvom miljeu mogla izazvati umjetnička djela. Okupio je oko sebe kolege i zamisao o velikoj izložbi koja služi narodu je skoro realizirana. Od ponedjeljka 5. Oktobra 2009, u napuštenim buticima Skenderije izlagat će se suvremena umjetnost.

Jusuf Hadžifejzović: Skenderija je važnija od Guggenheima


radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije