Veče Johanna Sebastiana Bacha: Najbolji izbor za srijedu

Radiosarajevo.ba
Veče Johanna Sebastiana Bacha: Najbolji izbor za srijedu
Djela najvećeg muzičkog genija vrhunski odsvirana u autentičnom ambijentu, i sve to uz besplatan ulaz na koncert - prilika koja se ne propušta!

Koncert pod nazivom Veče Johanna Sebastiana Bacha  održat će se u srijedu 11. januara  2017. u dvorani Bošnjačkog instituta – Fondacija Adila Zulfikarpašića s početkom u 19.30h, u organizaciji Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu. 

Sadržaj koncerta, sa sobom donosi barokno ozračje kompozicionih ostvarenja Johanna Sebastiana Bacha (1685–1750), jednog od najvećih kompozitorskih imena što ih je iznjedrila višestoljetna zapadnoevropska muzička historija.

Repertoar je sačinjen od Tri Bachove sonate  izvorno komponovane za violu da gambu i čembalo, koje će ovom prilikom biti upriličene u adaptaciji za violončelo i klavir, a izvest će ih eminentna bosanskohercegovačka violončelistica Belma Alić te Jeremy Joseph istaknuti orguljaš s bečkom adresom.

Belma Alić je naša višestruko nagrađivana violončelistica, čiju je dosadašnju karijeru obilježio zavidan broj zapaženih javnih nastupa, djelatnost pri brojnim kamernim ansamblima i orkestarskim sastavima, suradnja sa istaknutim imenima svjetske umjetničke scene, te plodonosan pedagoški rad. Tokom rada na vlastitoj doktorskoj disertaciji pod nazivom Nove tehnike u literaturi za violončelo 20. i 21. stoljeća, koja se može smatrati svojevrsnom krunom njenog dosadašnjeg umjetničkog i naučnog angažmana, ova istaknuta violončelistica je u BiH premijerno izvela preko 20 kompozicija.

Klavirska dionica koncertnog programa povjerena je Jeremyu Josephu, orguljašu svjetskog kalibra čiji se trenutni umjetnički i pedagoški angažman vezuje uz austrijsku prijestolnicu Beč. Joseph je stručnu muzičku naobrazbu stekao na njemačkim Univerzitetima u Lübecku i Stuttgartu, a iza njega se nalazi impozantan broj javnih nastupa i zapaženih rezultata na takmičenjima diljem svijeta.

Pozivamo Vas da 11. januara uz vrhunske interpretacije potencijalno najsavršenije muzike ikada napisane, svojim prisustvom pozdravite promociju umjetničke muzike kao istinskog kulturnog bogatstva.

Ulaz na koncert je besplatan! 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije