Vaginini monolozi: Iskustva žena o kojima se malo priča

Radiosarajevo.ba
Vaginini monolozi: Iskustva žena o kojima se malo priča
/ Eve Ensler i poznate žene na izvedbi Vagininih monologa
Sarajevo je i ove godine jedan od mnogih gradova širom svijeta koji će u sklopu globalnog V-Day pokreta podići svoj glas protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.

 U okviru ove kampanje aktivistice i aktivisti okupljeni oko Feminističke škole Žarana Papić organizuju izvođenje predstave „Vaginini monolozi“.

Predstava „Vaginini monolozi“ bavi se raznim kontroverznim pitanjima i predstavlja raznolika iskustva žena o kojima se rijetko priča. Bazirana je na oko 200 intervjua koje je autorica i aktivistica Eve Ensler uradila sa ženama iz raznih društvenih, ekonomskih i drugih krugova, a njihova iskustva pretočena su u monologe koji na zanimljiv i često komičan način pokazuju kako je to biti žena današnjice.

„Vaginini monolozi progovaraju o bitnim, često zanemarenim, taboo temama i tjeraju i izvođačice i publiku da promišljaju aspekte života o kojima možda nikada ranije nisu razmišljale. Predstava je to u kojoj se isprepliću komično i tragično, pružajući gledaocima/gledateljkama priliku da zavire u često skriveni svijet ženske seksualnosti“, kaže Maida Salkanović, jedna od organizatorica ovog događaja.

Svakog februara predstava se izvodi širom svijeta u okviru V-Day kampanje da se zaustavi nasilje nad ženama i djevojčicama. Ove godine sarajevska će publika imati priliku pogledati raznovrsne priče žena u Kriterionu, 27.februara 2017. u 20:00 časova. Cijena ulaznica je 3 KM, a prihod od predstave namijenjen je podršci rada organizacije Sigurna kuća—Sklonište za žene i djecu žrtve nasilja u porodici u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije