Uroš Lajovic diriguje koncert otvaranja sezone Sarajevske filharmonije

Radiosarajevo.ba
Uroš Lajovic diriguje koncert otvaranja sezone Sarajevske filharmonije
Radiosarajevo.ba / Pammer, Lokvančić, Lajovic i Szederkenyi
LJubitelji klasične muzike, nakon ljetne pauze, polako dolaze na svoje. Omiljena Sarajevska Filharmonija vraća se na scenu, a koncert kojim otvara sezonu najavit će je u punom sjaju.

Maestro Uroš Lajovic uvijek je rado viđen za dirigentskim pultom, a ovaj put s ponosom najavljuje Eroicu - čuvenu Beethovenovu treću simfoniju koja spada u red najizvođenijih simfonijskih djela na svijetu.

Osim ovoga, prva koncertna večer sezone, u četvrtak 28. septembra u 20,00, donijet če nam i Koncert za violinu i orkestar Jana Sibeliusa, a kao solista nastupit će slavni Rus Denis Goldfeld. 

Na današnjoj konferenciji za novinare, maestro Lajovic je s posebnim zadovoljstvom najavio izvođenje Tanz-Ronda, austrijskog kompozitora Von Einema. Ovo je odabrano u čast ambasade Austrije koja je tekuće 2016. godine jedna od glavnih pokroviteljica Sarajevske filharmonije kroz čak pet koncerata. Razlog je Godina kulturne razmjene između Austrije i BiH čija će kruna biti nastup naših filharmoničara u Beču, 29. novembra.

Austrijski ambasador u BiH Martin Pammer ističe iznimnu čast povodom ove suradnje:

"Muzika je najbolji jezik koji svi ljudi mogu da razumiju, a želimo da pomognemo i razvoj kulturnog života u Sarajevu. Ono je već sada veliki svjetski grad, s jako puno dešavanja u pozorištu, operi i filharmoniji", istakao je Pammer.

No, vratimo se koncertu. U četvrtak će biti predstavljen još jedan poseban gost - novi koncertmajstor orkestra Nandor Szederkenyi. On je iskusan violinista koji je u funkciji koncertmajtora do sada djelovao u orkestrima u Japanu, Mađarskoj i Austriji. Za prvim pultom sarajevskog orkestra sjedit će narednih godinu dana.  

Najava sezone 

Da je u periodu nove sezone mnoštvo umjetničkih i finansijskih izazova istaknuo je v.d. direktora Sarajevske filharmonije Samir Lokvančić, izdvojivši osim koncerta otvaranja i nastup braće Koncz (violina i violončelo) iz Austrije 18. oktobra, potom koncert DoReMi&Vi 11. novembra kada će nastupiti dvije poznate pjevačke porodice iz regije:  Surian - Šarić i sinovi pod dirigentskom palicom Ive Lipanovića iz Hrvatske. 26. novembra u Narodnom pozorištu gostovati Mitteleuropa Orchestra iz Italije.  

Zanimljivost u ponudi nove sezone jeste i koncert za djecu "Simfonija igračaka" 11. oktobra, kada će dirigentsku palicu držati Samra Gulamović, dok će narator biti Mario Drmać.

Ovaj orkestar očekuju i obaveze prema Operi i Baletu narodnog pozorišta u Sarajevu, gdje se pripremaju praizvedbe domaćih djela.  

Za decembar su najavljeni već tradicionalni božićni i novogodišnji koncerti. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije