Umjetnička galerija BiH: Večeras otvaranje izložbe Ferdinanda Hodlera

Radiosarajevo.ba
Umjetnička galerija BiH: Večeras otvaranje izložbe Ferdinanda Hodlera
U Umjetničkoj galeriji BiH večeras u 20 sati bit će upriličeno otvaranje izložbe „Ferdinand Hodler iz zbirke Jeanne Charles Cerani Ćišić“.

Zbirka slika i crteža jednog od najznačajnijih švicarskih i europskih umjetnika s prelaza devetnaestog u dvadeseto stoljeće Ferdinanda Hodlera (1853 – 1918) već se nekoliko desetljeća čuva u Umjetničkoj galeriji BiH. U Sarajevo je dospjela začudnim životnim putem  njezine prvotne vlasnice Jeanne Charles Cerani Ćišić (1874 – 1955) koja je petnaestak godina upravo u najkreativnijem Hodlerovom razdoblju bila njegov omiljeni model.

Ferdinand Hodler umjetnik je bogatog i raznovrsnog opusa kojeg je nemoguće svrstati u okvire određenog stila, a istovremeno se u njegovim slikama lako pronalaze nadahnuća za gotovo sve stilove koji su se pojavili u tom periodu.

Sarajevska zbirka sadrži skice iz gotovo svih faza Hodlerovog djelovanja, te je postala neizostavan izvor za proučavanje opusa ovog slikara. Kroz nju možemo pratiti nastanak čuvenih historijskih kompozicija, alegorijskih prikaza, pejzaža, portreta, čak i skice za dizajn novčanice od 50 i 100 švicarskih franaka koji su se koristili u prvoj polovini dvadesetog stoljeća.

Posebnost kolekcije leži i u činjenici da je njena vlasnica nerijetko naknadno dopisivala Hodlerove potpise, a na nekima se usudila i koloristički intervenirati iskazujući na taj način i osobne slikarske ambicije.

Sve navedeno izloženu zbirku čini posebnom, neobičnom i dragocjenom.

Na izložbi će biti izložena gotovo cjelokupna zbirka, koja je posljednji put, u ovom obimu, sarajevskoj publici bila prezentirana 1998. godine. „Ferdinand Hodler iz zbirke Jeanne Charles Cerani Ćišić“ je jedna od najznačajnijih izložbi kojom Umjetnička galerija BiH obilježava 70. godina postojanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije