Slavlje prijateljstva: U Vijećnici otvoreni Dani kulture Irana

Fena
Slavlje prijateljstva: U Vijećnici otvoreni Dani kulture Irana
Koncertom iranske muzike te izložbom iranskih umjetnika u sarajevskoj Vijećnici svečano su otvoreni Dani kulture Irana 2017. godine, u slavu ove islamske republike..

Osam iranskih umjetnika iz provincije Isfahan predstavilo je radove kroz izložbu, koju čine kaligrafski radovi, iranske minijature, forma iranskog slikarstva, te drvorezi i rukotvorine, a predstavljena je i jedinstvena izložba fotografija Isfahana, jednog od najljepših gradova Irana.

Ambasador Islamske Republike Iran Mahmoud Heidari na otvaranju manifestacije naglasio je kulturnu povezanost Bosne i Hercegovine i Irana, kazavši da su Iranci koji su posjetili BiH osjetili tu povezanost, a isti je slučaj i sa bh. građanima koji su putovali u Iran.

Napomenuo je da je religija također jedna od stvari koja povezuje dvije zemlje pri tome ne misleći samo na islam nego i na judaizam i kršćanstvo, naglašavajući da sve religije promoviraju zajedničke istinske ljudske vrijednosti.

Budući da je manifestacija Dani kulture Irana organizirana u saradnji s Federalnim ministarstvom kulture i sporta, ministrica Zora Dujmović izrazila je želju da se malim dijelom iranski odnos prema kulturi "prelije i na BiH".

"Iran, velika zemlja, kolijevka i sljedbenik raznoraznih kulturnih dostignuća zna cijeniti kulturna dostignuća iz prošlosti i sadašnjosti. Zamolila bih i medije da pišu više o kulturi kako bi dali doprinos za bolji položaj kulture uz propagiranje da kultura nije ni teret ni luksuz", dodala je Dujmović, izražavajući nadu da će dvije prijateljske zemlje u oblasti kulture i dalje sarađivati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije