U petak otvaranje 4. Bijenala savremene umjetnosti u Konjicu

Radiosarajevo.ba
U petak otvaranje 4. Bijenala savremene umjetnosti u Konjicu
/ Daniel Garcia Andujar
U petak, 21. aprila 2017. otvorit će se 4. ciklus Projekta Bijenale savremene umjetnosti. Mjesto održavanja nije moglo biti neobičnije.

Naziv internacionalnog umjetničkog projekta D-0 ARK Underground već upućuje na mjesto održavanja. ARK je skraćenica za Atomsku ratnu komandu. Podzemni atomski bunker, s lokacijom u općini Konjic, površine od 6 500 kvadratnih metara, u koji je uloženo 4,6 milijardi američkih dolara, izgrađen u periodu od 1953. do 1979. godine, danas služi kao mjesto održavanja najvećeg regionalnog kulturnog događaja.

U organizaciji IV Ciklusa Projekta zemlje partneri su Njemačka i Italija. Kustosi Iris Dressler i Hans D.Christ, inače direktori poznate Wurttembergischer Kunsverein iz Štutgarta isplanirali su izložbu o periodu hladnog rata, pri čemu fokus neće biti na istočno-zapadnoj državnoj politici. Umjesto toga, šest umjetnika i umjetnica pozvano je da kroz  subverzivno uključivanje drugih konteksta prikažu taj period. 

“Umjesto da pozovemo veliki broj umjetnika i umjetnica, odlučili smo se fokusirati na šest novih radova. Ti radovi će se suštinski baviti – direktno ili na metarazini – aspektima transformacije objekta od višegodišnjeg gradilišta i radnog mjesta, preko prevaziđenog bunkera, do muzeja savremene umjetnosti i vojne historije", saopćeno je iz Direkcije Bijenala. 

Direktor i osnivač Projekta Bijenala Edo Hozić kaže: “Otvaranje IV Ciklusa je i prilika da se zahvalimo ljudima i organizacijama koje su presudno utjecale da se Projekt Bijenale D-0 ARK Underground uopće desi. Zahvalit ćemo se Emiru Hadžihafizbegoviću, bivšem ministru za kulturu Kantona Sarajevo u 2010. godini koji se izborio da nam osigura budžet  za održavanje I Ciklusa Projekta,  Selmi Cikotiću, bivšem ministru za odbranu BiH u 2010. godini, koji je 'otvorio' vrata ARK-a za aktivnosti Projekta Bijenale, Ministarstvu za civilne poslove BiH koje je promoviralo međudržavni karakter Projekta, UNESCO-u i šefu Atenskog ureda Siniši Šešumu na svesrdnoj podršci od prvog dana Projekta, kao i prvim institucionalnim partnerima Projekta – Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske."

Umjetnici - učesnici IV Ciklusa Annalisa Cannito, Jan Peter Hammer, Dan Perjovschi, Lia Perjovschi, Jorge Ribalta i Jan-Peter E.R. Sonntag, slažu  se da ovogodišnji cilus Projekta  Bijenale predstavlja pravi izazov jer pored dominantne arhitekture bunkerskog kompleksa i njegovih jakih političkih konotacija, u bunkeru se već nalazi 125 umjetničkih radova 102 umjetnika i umjetnica iz ranija tri ciklusa Projekta Bijenale, u koje kustosi moraju integrirati sopstvene ideje.

Javnost je tek 2000. godine saznala za postojanje  ogromnog atomskog skloništa, jednog od najvećih ove vrste u Europi a koje je u slučaju atomskog incidenta u hladnom ratu moglo poslužiti kao zaštita za 350 članova vojne elite. Završetkom hladnog rata, desetljeće nakon završetka izgradnje bunkera, završena je i njegova funkcija.

Kada je Direkcija Projekta Bijenale, 2008. godine posjetila ovo sklonište i prepoznala njegov estetski potencijal, odlučeno je da se pokrene umjetnički projekt, kako bi se ovaj bunker spasio od nefunkcionalnosti i propadanja. Tako je 2011. godine održan prvi ciklus Projekta Bijenale, u kojem su kao partnerske države Bosni i Hercegovini učestvovale Srbija i Crna Gora. Godine 2013. partnerske države su bile Turska i Hrvatska, dok su se dvije godine kasnije Austrija i Albanija kao partnerske zemlje uključile u Projekt D-0 ARK Underground.

Paralelno s hladnim ratom teme Kolekcije D-0 ARK bave se društvenim i političkim razvojima, kao što je politika slobodnih država, mirovnim pokretima, antiratnim pokretima kao i pokretima za zaštitu okoliša ili seksualna revolucija. Umjetnici komentiraju formiranja kritičkih društvenih diskursa i alternativnih načina života u vrijeme hladnog rata i njihovih efekata u današnjim kontekstima.

Koliku vrijednost imaju postavljeni umjetnički radovi teško je reći (svjetski priznati historičari umjetnosti procjenjuju je na sedam miliona eura), ali činjenica da je čak 78 umjetnika - učesnika Projekta Bijenale predstavljalo svoje zemlje na Venecijanskom bijenalu najrječitije govori o visokim umjetničkim standardima i značaju kolekcije D-0 ARK Undreground.

Projekt Bijenale savremene umjetnosti imat će pet izdanja u sadašnjem formatu. Cijeli Projekt je pod pokroviteljstvom UNESCO-a, a 2011. godine Vijeće Europe proglasilo ga je „Kulturnim događajem Europe “. Danas, o Atomskom skloništu u Konjicu brine Općina Konjic a u isto vrijeme Objekt D-0, atomsko sklonište, proglašen je nacionalnim kulturno-historijskim spomenikom Bosne i Hercegovine 2014. godine.

Projekt Bijenale u Konjicu, nalazi se na listi Svjetske organizacije Bijenala. Konjic se danas u svijetu spominje kao važan kulturni toponim. U kalendaru svjetskih bijenala, Konjic je ravnopravan s Venecijom, Berlinom, Istanbulom, Londonom, Sao Paolom… Ciljevi su jasni od prvog dana: ponovno uspostavljanje kulturnih veza u Bosni i Hercegovini, uspostavljanje internacionalne kulturne saradnje i razmjene, integracija nasljeđa iz prošlosti u sadašnjost uz pomoć umjetnosti i stvaranje hibridnog vojno/umjetničkog muzeja s najvažnijom zbirkom savremene umjetnosti u Jugoistočnoj Europi.

Snagu i istrajnost Projektu Bijenale daju podržavaoci: UNESCO, Ministarstvo za civilne poslove BiH, Federal Chancellery of Austria, Republika Turska, Ministarstvo za kulturu Republike Hrvatske, Ministarstvo za kulturu Republike Srbije, Ministarstvo za kulturu Crne Gore, Ministarstvo za kulturu i sport Federacije BiH, Ministarstvo za kulturu i sport Kantona Sarajevo, Ministarstvo za vanjske poslove Federalne Republike Njemačke, Ministarstvo za vanjske poslove Republike Italije, Austrijska Ambasada Sarajevo, ERSTE Foundation, Dialog for Future (UN/UNDP/UNESCO), NATO Headquarters Sarajevo, kao i partneri: Goethe Institute Sarajevo, British Council, Centar za kulturnu dekontaminaciju Beograd, Akademja likovnih umjetnosti Trebinje, Akademja likovnih umjetnosti Sarajevo, Galerija umjetnina Split, Biennial Foundation, Muzej suvremene umjetnosti Zagreb i Općina Konjic.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije