U OKC-u Abrašević u Mostaru prvi Gipsy festival

Radiosarajevo.ba
U OKC-u Abrašević u Mostaru prvi Gipsy festival
U OKC-u Abrašević u Mostaru naredne sedmice počinje prvi Gipsy festival koji organizira Art kuća iz Mostara.

Za ovogodišnji festival, Art kuća će prvi put u Mostaru i BiH predstaviti koncert Koran Agan trio (Koran Agan - USA, Amar Češljar - BiH i Edvin Hadžić - BiH). Koran Agan, vođa ovog fantastičnog trija je gitarist s adresom u New Yorku te jedan od vodećih savremenih gypsy jazz muzičara u svijetu danas.

Na njegovu muziku  i samu interpretaciju značajno je utjecao velikan Django Reinhardt, a originalan način korištenja gypsy gitare u jazz standardima dovelo je do toga da su njegove svirke uvijek rasprodane.

Posljednjih deset godina Koran Agan provodi stalno između svirki po klubovima, turneja i snimanja u studiju.

Neki od renomiranih festivala na kojima Karan nastupao su: Montreal International Jazz Festival, Atlanta Jazz Festival, Rochester International Jazz Festival, Cerrado Jazz Festival u Brazilu, Burlington Jazz Festival i mnogih drugi širom SAD-a, Južne Amerike i Europe.

Koran je izdao četiri albuma: One For The Road, Hot Club of New York i Keep Cool, kojim je odao priznanje gitaristi Django Reinhardtu. Četvrti album je snimak njegovog trija Places We've Been Before koji predstavlja svojevrstan istraživački poduhvat sličnog repertoara.

Također je izdao knjigu za učenje sviranja gipsy jazz (manouche) gitare - Jazz Manouche-building a language.

Program Festivala:

Prvog septembra s početkom u 20 sati festival će otvoriti duo Barimatango (Jelena Milušić i Atilla Aksoj). Ovaj duo je početkom godine, za Aquarius Records, izdao svoj prvi album romskih pjesama O devel. Nakon njih publici će se predstaviti Koran Agan Trio. Cijena ulaznice je 10 KM i moći će se kupiti u OKC Abrašević na dan festivala.

Također, u sklopu prvog Mostar Gipsy Festivala, dana 2. septembra u 12 sati, u OKC Abrašević-u, Koran Agan će održati predavanje i radionicu na temu gipsy jazza.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije