U četvrtak počinje PlayUK: Deset premijera savremenih britanskih filmova

Radiosarajevo.ba
U četvrtak počinje PlayUK: Deset premijera savremenih britanskih filmova
/ Ilustracija: Britanski film
U sarajevskom kinu Meeting Point, u organizaciji Britanskog savjeta, publici se pruža mogućnost da pogleda najnovija filmska ostvarenja nastala u Velikoj Britaniji.

Riječ je o festivalu PlayUK koji će se istovremeno održati u šest gradova regije. 

Festival se održava od 16. do 19. februara, a okupit će filmsku publiku u Beogradu, Podgorici, Prizrenu, Sarajevu, Skoplju i Tirani.

Između ostalog, gledat ćemo nastavak kultnog filma iz devedesetih T2 Trainspotting, dokumentarni film o utjecaju britanske muzike Čovjek iz Mo’Waxa (The Man from Mo’Waxa), komediju o odrastanju Vještine odrastanja (Adult Life Skills), snažnu dramu Una, dokumentarac o širenju džihada u savremenom svijetu Priznanje (The Confession).

Ulaznice za PlayUK mogu se pronaći na blagajni Kina Meeting Point po cijeni od 5,00 KM, dok su cijene za studente i penzionere 4,00KM kao i festivalski paket po cijeni od 30,00 KM.

U četvrtak u 20.00 sati u Meeting Pointu festival će otvoriti Edward Ferguson, britanski ambasador u BiH. 

O filmovima

Originalna postava jednog od najutjecajnijih filmova 1990-ih godina vraća se na veliko platno. Nastavak kultnog ostvarenja pod naslovom T2 Trainspotting otvorit će festival 16. februara, istovremeno u šest gradova Zapadnog Balkana. Renton (Ewan McGregor), Sick Boy (Jonny Lee Miller), Begbie (Robert Carlyle) i Spud (Ewen Bremner) su ponovo tu, a život u Škotskoj 2016. godine djeluje kao da se ništa nije promijenilo tokom 20 godina. U brutalnoj crnoj komediji prepliću se tuga, gubitak, radost, osveta, mržnja, prijateljstvo, ljubav, čežnja, strah, kajanje, samodestrukcija, ali i smrtna opasnost…

Reditelj Derrick Borte u filmu London Town oslikava život radničke klase u predgrađima Londona tokom 1979. godine. Porodice sklapaju kraj sa krajem, a nezaposlenost raste iz dana u dan. Četrnaestogodišnji Shay Baker odrasta brzo, dok se cijela porodica bori da ostane na površini i ne potone. Nakon što mu stigne kaseta sa najnovijom muzikom iz Londona, zvuci sastava The Clash ga zarobljavaju svojom sirovom energijom i odvlače u novi svijet.

Snažna drama Una je debitantski film reditelja Benedicta Andrewsa. Zasnovana na predstavi Blackbird Davida Harrowera, Una donosi emotivnu priču o mladoj ženi koja kreće u potragu za svojom prošlošću. S očajničkom željom da sazna da li još uvijek znači nešto Rayu, Una će se uputiti na njegovo radno mjesto i suočiti ga s bolnom prošlošću koja je proganja. Njihov susret nakon 15 godina otvorit će brojne rane i neriješene dileme, a potisnute strasti i žudnje će isplivati. Gomila laži, zabranjena ljubav i nenadani susret prijete da poremete njihove živote. Uloge tumače Rooney Mara, Ben Mendelsohn i Riz Ahmed.

Priznanje (The Confession),  je prvi dugometražni dokumentarac Ashishija Ghadialija. Film prati Mozzama Begga, muslimana iz Engleske koji je iskusio brojne sukobe. Od pružanja podrške mudžahedinima, preko zatočeništva u zatvorima Bagram u Afganistanu i Gvantanamu, pobunjeničkih obuka u kampovima u Siriji, do zatvorskih ćelija Belmarša u Britaniji, Mozzam Begg iz prve ruke priča o širenju džihada u današnjem svijetu i reakciji Zapada.

Justine (Brie Larson) organizuje sastanak između dvojice Iraca (Cillian Murphy, Michael Smiley) i bande koju predvode Vernon (Sharlto Copley) i Ord (Armie Hammer) u napuštenom skladištu u Bostonu, sedamdesetih godina prošlog vijeka. Pritisak na sastanku se povećava, jer oružje koje se prodaje nije ispravno, a ispaljuje se metak i kada nije planirano… Uslijediće borba za preživljavanje tokom sat i po trajanja filma Unakrsna vatra (Free Fire). Martin Scorsese i Emma Tillinger Koskoff su izvršni producenti filma, dok režiju potpisuje reditelj Ben Wheatley.

Bobby Sands: 66 dana (Bobby Sands: 66 days) je priča o svakodnevnici u centru turbulentnog i tragičnog sukoba, koja se pretvara u nevjerovatnu priču mladog idealiste koji se izgladnio do smrti kako bi sačuvao integritet republikanskog pokreta kojem je vjerno služio. Film pokazuje kako je Sands postao tvorac sopstvene sudbine i prati njegov uspon do statusa svjetske istorije.

U ljeto 1983. godine, samo nekoliko dana prije rođenja svog prvog sina, pisac i teolog John Hull je oslijepio. Da bi ponovo našao smisao života, počeo je da vodi dnevnik na kasetama. Filmsko remek djelo Bilješke o sljepilu (Notes on Blindness) istražuje unutrašnji svijet sljepila, oslanjajući se na originalne snimke Johna Hulla i prikazuje sljepilo koje obuhvata snove, sjećanja i maštovit život.

U centru komedije Vještine odrastanja (Adult Life Skills) je Anna, koja se približava tridesetoj godini, a živi kao pustinjak u maminoj bašti i snima video materijale u kojima su glumci njeni palčevi. Univerzalna priča o samopouzdanju i dostojanstvu, nasmijat će i najtvrđa srca, ali i postaviti pitanje Kako pronaći mir sam sa sobom? “

Na programu PlayUK naći će se i dokumentarni film Čovjek iz Mo’Waxa (The Man from Mo’Waxa), koji prikazuje izvanredan život i karijeru DJ ikone, muzičkog producenta James Lavellea. U glavnim ulogama pojavljuju se DJ Shadow, 3D iz sastava Massive Attack, Futura, Ian Brown, Grandmaster Flash i Josh Homme.

Četverodnevni festival novog britanskog filma PlayUK donosi i film Najbolje od njih (Their Finest), koji predstavlja duhovit i romantičan prikaz mlade žene koja pronalazi svoj put, u haosu rata, ali ujedno otkriva i filmove. Glavna junakinja Catrin (Gemma Arterton) 1940. godine u Londonu, radi kao scenarista i pokušava da organizuje glumce i filmsku ekipu, kako bi snimila film koji će da istovremeno podigne raspoloženje nacije, ali i inspirira Ameriku da uđe u rat.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije