Uskoro svjetska premijera bh. animiranog filma u kojem sudjeluje i Jeremy Irons

Radiosarajevo.ba
Uskoro svjetska premijera bh. animiranog filma u kojem sudjeluje i Jeremy Irons
/ Plakat za film Birds Like Us
Prvi bh. animirani dugometražni film svoju će svjetsku premijeru doživjeti 5. maja.

 Animirani film "Birds like us" (Ptice poput nas) priukazat će se na prestižnom drugom po veličini festivalu animacije u svijetu “The Stuttgart International Festival of Animated Film (ITFS )”.

Premijera će se održati u petak u 20:00h u sklopu takmičarskog programa festivala.

Film “Birds Like Us” inspirisan je knjigom “Govor Ptica”, Farida al-Din Muhamaad Attara, a režiju za ovaj film potpisao je Faruk Šabanović.

Šabanović je radio na scenariju sa svjetski nagrađivanom scenaristicom Olivijom Hetreed i nagrađivanom producenticom Cat Villiers. Villiers je također bila producentica na Oskarom nagrađenom filmu Danisa Tanovića „Ničija Zemlja“.

“Izuzetna nam je čast prvi bh. dugometražni animirani film predstaviti na ovako impozantnom festivalu kao što je ITFS. Iza nas je dugo godina truda i rada na ovom filmu, a put koji nam se otvara na polju njegove promocije je pokazatelj da smo zaista napravili čudo.” - izjavio je producent filma “Birds Like Us”, Adnan Ćuhara.

Zapanjujuća činjenica je da su na ovom filmu radili dvanaest svjetski poznatih imena, među kojima su i troje sa A liste glumaca kao što su dobitnici Oscara Jeremy Irons, Jim Broadbent , Alicia Vikander, koji su dali svoje glasove animiranim junacima.

Snimanja su završena u tri navrata u londonskim studijima Warner Bros i Gold Crest.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije