Magični prizori predstavljeni na izložbi "Put svile - novi izgled"

Fena
Magični prizori predstavljeni na izložbi "Put svile - novi izgled"
Fotografije s motivima gradova i predjela kroz koje je u drevna vremena prolazio "Put svile" predstavljene su danas na izložbi nazvanoj "Put svile - novi izgled" koja je za posjetitelje otvorena danas u Muzeju Sarajeva u Brusa-bezistanu.

Ambasada Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini je organizator izložbe, a svečano su je otvorili ambasadorica Kine Chen Bo i ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.

Prije više od 2.000 godina, narodi Euroazije istražili su i uspostavili kopnene i pomorske puteve koji su povezali velike civilizacije Azije, Europe i Afrike. "Put svile" je zajedničko ime koje su tim putevima dale kasnije generacije.

Izložba donosi slike ovih magičnih azijskih predjela, a osim pejzaža okom fotoaparata uhvaćeni su ljudi i svojim različitim dnevnim poslovima koje neki još obavljaju na tradicionalan način.

Ambasadorica Bo naglasila je da duh "Puta svile" u sebi nosi vrijednosti mira, saradnje, otvorenosti, inkluzivnosti, učenja jednih od drugih i obostrane dobrobiti.

On je prerastao u jedinstvenu nit koja je povezala civilizacije Istoka i Zapada, otvorila vrata razmjeni ideja i kultura, ali u 21. stoljeću ima i novo značenje, nakon što je Kina 2013. godine predložila zajedničku gradnju "Ekonomskog pojasa Puta svile" i "Pomorskog Puta svile 21. stoljeća".

To predstavlja koordinaciju politika, uvezanost infrastrukture, nesmetanu robnu razmjenu, finansijske integracije i međuljudske veze svih uključenih strana, od Azije preko Afrike do Europe.

"Ova inicijativa je zamišljena kao program koji donosi korist svima. U okviru pojasa i puta saradnja '16+1', odnosno saradnja Kine i 16 zemalja srednje i istočne Evrope se produbljuje i širi, a odnosi Kine i BiH ovim ostvaruju značajan napredak", mišljenja je Bo.

Izrazila je zadovoljstvo što projekti u koje je Kina uključena doprinose otvaranju novih radnih mjesta i pomažu rastu ekonomije u BiH, te je najavila da će Kina uvijek snažno podržavati prosperitet i stabilnost BiH.

Naglašeno je da je ova velika azijska zemlja spremna blisko surađivati s državama duž ovog puta kroz ulaganje zajedničkih napora, međusobne konsultacije i ostvarivanje zajedničkih interesa, radi ostvarivanja prosperiteta i razvoja, te stvaranja zajednice zajedničke budućnosti čovječanstva.

Ocijenjeno je da je Brusa-bezistan pravo mjesto za ovu izložbu jer kada je osnovan 1551. godine to je bilo mjesto gdje se kupovala i prodavala svila, a danas je u ovoj staroj tržnici svile postavljena izložba fotografija kineskih gradova duž drevnog "Puta svile".

Za Bo je upravo ta činjenica dokaz da su vrijednosti "Puta svile", prenošene s koljena na koljeno, preživjele do danas.  

Ova izložba organizirana je povodom predstojećeg Foruma "Pojas i put", koji će biti upriličen 14. maja u Pekingu, a bit će to prilika da predstavnici država duž ovog pojasa razgovaraju o budućim mogućnostima za saradnju.

Forumu će prisustvovati i bh. ministri vanjskih poslova te vanjske politike i ekonomskih odnosa Igor Crnadak i Mirko Šarović, a Crnadak je ocijenio da je za BiH od izuzetnog značaja što je dio ovako važnog procesa, dodajući da je inicijativa iz Kine stigla u pravo vrijeme.

Izložba je, između ostaloga, za Crnadka iskrena i otvorena posveta i poštovanje prema "Putu svile" za koji je i on kazao da je dobio posebnu dimenziju u posljednje vrijeme zbog ekonomskog i pomorskog puta koji se odnosi na bolju saradnju zemalja.

Izložba, koju su danas pogledati brojni predstavnici javnog i kulturnog života kao i predstavnici diplomatskog kora u BiH, za posjetitelje će biti otvorena do 30. aprila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije