Sve spremno za početak 23. SVEM-a: Stižu najbolji muzičari Europe

Radiosarajevo.ba
Sve spremno za početak 23. SVEM-a: Stižu najbolji muzičari Europe
Almin Zrno / Najavna press konferencija za 23. SVEM
Sarajevske večeri muzike SVEM ove godine u glavni grad Bosne i Hercegovine dovode "kremu" europske muzičke umjetnosti.

Najbolji flautista današnjice Emmanuel Pahud, karizmatični majstor lutnje i gitare Edin Karamazov, te nevjerovatni violončelist i dirigent Alexander Rudin samo su neki od istaknutih umjetnika koji će obilježiti ovogodišnji SVEM.

Festival će se održati od 11. do 19. maja.  

Ninoslav Verber, direktor festivala, obratio se novinarimu uoči početka SVEM-a, istaknuvši kako je njihovo opredjeljenje da Bosna i Hercegovina postane jedno od redovnih odredišta u turnejama velikih muzičara. Dosadašnja izdanja pokazuju da je to moguće, a u festivalu se nadaju da će u budućnosti interes za SVEM rasti.

Posebno je istaknuo koncerte otvaranja i zatvaranja, oba povjerena su Sarajevskoj filharmoniji uz vrhunske soliste i dirigente. 

U petak 12. maja, s početkom u 20.00 nastupit će Emmanuel Pahud, koji će uz sarajevski orkestar i ravnanje Uroša Lajovica, odsvirati Hačaturijanov koncert za flautu i orkestar u D-duru - izuzetno zahtjevno djelo koje je prvobitno bilo napisano za violinu i veoma rijetko se izvodi na flauti. 

U petak 19. maja na sceni imamo čast slušati Alexandera Rudina, uz orkestar kojim će ravnati naša maestra Samra Gulamović, koja je ovom prilikom proglašena i za rezidentnu dirigenticu SVEM-a. Rudina ćemo slušati u izvedbi Koncerta za Violončelo i orkestra Camillea Saint-Seansa

Za ova dva koncerta ulaznice su u prodaji na blagajni Narodnog pozorišta u Sarajevu.  

Vašoj pažnji preporučujemo i ostale koncerte u okviru SVEM-a, koji će se održati u sarajevskoj Vijećnici, a za koje je ulaz besplatan: 

Subota, 13. maj:
Gudački kvartet Beogradske filharmonije

Ponedjeljak, 15. maj:
Edin Karamazov na lutnji i električnoj gitari

Srijeda, 17. maj: 
Kvartet saksofona Papandopulo

Četvrtak, 18. maj:
Ženski vokalni ansambl Corona

Koncert U susret SVEM-u na kojem će nastupiti studenti muzičkih akademija iz Sarajeva i Zagreba, održat će se u Domu Armije u četvrtak 11. maja. 

Dobrodošli na 23. SVEM! 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije