Stolac: U subotu festival limenih orkestara i mažoretkinja (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Stolac: U subotu festival limenih orkestara i mažoretkinja (FOTO)

U  organizaciji Gradskog orkestra Stolac u subotu 10. oktobra u ovom hercegovačkom gradu će se održati 1. Međunarodni Festival Muzike FEMUS.

Ovaj jedinstveni festival koji će okupiti limene gradske orkestre i mažoretkinje, održava se uz pomoć ambasade Kraljevine Norveške, općine Stolac i drugih prijatelja projekta. 

Kao najstarija, aktivna, kulturna institucija u gradu Gradski orkestar (formiran 1931 god.) je jedna od organizacija koja okuplja ljude svih dobnih, socijalnih, spolnih i etničkih grupa i na bazi amaterizma i voluntarizima  univerzalnim jezikom nota razvija i jača duh saradnje  i tolerancije i oplemenjuje i širi kulturni habitus svojih članova i šire zajednice.

Pored domaćina Gradskog orkestra Stolac u programu festivala učestvuju:

  • Glazba Ston (HKUD Stoviš) - Hrvatska
  • Gradska Muzika Herceg Novi - Crna Gora
  • Mažoretkinje Herceg Novi - Crna Gora
  • Duhački-puhaći Orkestar Travnik - BiH
  • Duvaći orkestar KUD Željezara Zenica - BiH
  • Gradski Duhački orkestar/Limena Glazba Jajce - BiH
  • Limena Glazba HKUD „Dinara“ Livno - BiH
  • Mažoretkinje Stolac - BiH

Stolac je, kao općina s bogatim kulturno-historijskim naslijeđem, ucrtan na mapi svijeta kao mjesto gdje se može pratiti kontinuitet razvoja ljudske zajednice  unazad 12 500 godina, mjesto koje je iznjedrilo veliki broj značajnih umjetničkih i kulturnih stvaralaca oduvijek je bio otvorene duše za gosta, putnika namjernika i slučajnog prolaznika.

Od obnoviteljske skuštine u aprilu 2006 god. Gradski orkestar Stolac postao je rado viđen gost na raznim događanjima, od kojih treba izdvojiti prijeme za diplomatski kor u organizaciji ambasada Norveške i Švicarske, Baščaršijske noći, Kid's Festival, Sarajevo Film Festival, Dane evropskog naslijeđa, smotre orkestara u Zenici, Travniku, Jajcu, Livnu, maškare u Čapljini i Metkoviću, otvaranje turističke sezone u BiH u Bijeljini, nastupe u Trebinju, Stonu, Mostaru, gostovanje na festivalu Castelon de la Plana u Španiji, intoniranje himni pred utakmicu kvalifikacija za svjetsko prvenstvo u Brazilu BiH vs Grčka u Zenici i mnoge druge.


"Kao logičan slijed aktivnosti a sve u cilju popularizacije orkestarske muzike, amaterizma i prezentacije kulturnog naslijeđa naše općine uslijedila je organizacija međunarodnog festivala muzike FEMUS za koji se nadamo da će postati tradicionalan i da će biti korak ka etabliranju Stoca kao epicentra kulturnih događanja u ovom dijelu Bosne i Hercegovine i regije", izjavio je za Radiosarajevo.ba Alen Turković, dugogodišnji voditelj Gradskog orkestra Stolac.

Na prvom FEMUS-u će učestvovati preko 250 izvođača koji će nakon posjete nekim od kulturnih znamenitosti održati promenadu gradskim ulicama (16.30) te cjelovečernji  koncert u centru grada s početkom u 17, 30. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije