Šta se desi kada u pozorište dođe čudovište koje se hrani nekulturom

H. A.
Šta se desi kada u pozorište dođe čudovište koje se hrani nekulturom
Čudovište je otjeralo kulturu iz pozorišta jer želi vladati i isprazniti teatar. Šta će učiniti Operko, Balerinko i Dramatika uz pomoć majstora Mare?

Ovo će otkriti roditelji i mališani koji dođu u subotu, 15. aprila, u 13 sati, na premijeru nove predstave Čudovište iz pozorišta i lutkarova djeca u sarajevskom Narodnom pozorištu, u koprodukciji ovog pozorišta i Udruženja "Fani".

Na današnjoj press konferenciji u Bijelom salonu sarajevskog pozorišta, govorila je ekipa predstave i direktorica Narodnog pozorišta Marijela Hašimbegović, koja je istaknula da će ova predstava biti prava čarolija za djecu, te da zbog ovakvih projekata ne treba plašiti za budućnost teatra.

"Ovo je predstava u koju će se zaljubiti svi mališani", poručila je Hašimbegović.

Bajka je nastala prema motivima priča Rijada Ljutovića i Fahrudina Kučuka. Režiju, kostime, scenografiju, izbor muzike, koreografiju također potpisuje Ljutović, dok je dramatizaciju uradila Džejna Avdić. 

U glumačkoj ekipi su Amina Begović, Armin Omerović, Mona Muratović, Ileš Bečei i Zulejha Kečo.

"Ovo je bh. bajka. Bitno je to naglasiti jer je to prvi orginalni tekst, odnosno da je bajka 100 posto iz našeg pera. Predstava je puna mašte, sve je čudesno", poručio je Rijad Ljutović.

Autor priče Fahrudin Kučuk istaknuo je da je ovom predstavom ispunjen njegov dječački san, te da je omaž glumcu - animatoru Anti Hrkaču.

"To je moj veliki san, još od moje šeste godine, kada sam prvi put čuo Hrkačev glas. Tetar slavi, živi i ljubi sve one koji žive umjetnost", poručio je Kučuk. 

Koliko će magija velika na sceni biti, govorila je i dramaturginja Džejna Avdić, koja je Ljutovićevu i Kučukovu priču spojila u ovaj jedinstven dramski tekst.

"Magija je veća i moguća iz sve pozitivne energije koju je ekipa unijela i na probama. Iz pozitivne energije mora izaći i pozitivna pozorišna priča", kazala je Avdić.

Glumačka ekipa je istaknula kako se raduju svim mališanima koji će doći u subotu, ali i na sva naredna izvođenja ove bajke.

"Glumac se cijeli život igra. Igra je gluma, a nikada se nisam igrala kao u ovoj predstavi", poručila je Amina Begović, koju će mališani upoznati kao "čudovište koje dolazi u pozorište".

Armin Omerović poručio je da su mu vrlo mladom otrgli igračke iz ruku, a ova predstava i njegov angažman u njoj mu je vratio nevinu, iskrenu, dječiju igru, s izuzetnom bitnom porukom.

"Naša odgovornost je da djecu ponudimo nadu, budućnost. Mi im možemo i moramo ponuditi nadu. 'Želite li da vam dijete bude inteligentno čitajte mu bajke, a ako želite da bude jako inteligentno, čitajte mu još bajki'govorio je i Albert Einstein", poručila je glumica Mona Muratović. 

Kao osnova za stvaranje ovog pozorišnog komada za djecu poslužila je komedija dell'arte. Glumci svojom lepršavom igrom i uz pomoć improvizacije kreiraju predstavu prilagođenu djeci, a sigurni smo da će i roditelji uživati!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije