'Smrt u Sarajevu' nominovan za nagradu Evropske filmske akademije

Radiosarajevo.ba
'Smrt u Sarajevu' nominovan za nagradu Evropske filmske akademije
Evropska filmska akademija je objavila listu filmova nominovanih za ovogodišnji Izbor igranih filmova za Evropsku filmsku nagradu 2016. godine, a na listi među 50 filmova nalazi se i film Danisa Tanovića “Smrt u Sarajevu”.

Preko 3.000 članova Evropske filmske akademije u narednom periodu glasat će za nominacije u kategoriji evropskog filma, redatatelja, glumaca i scenarista filmova, piše EFA.

Među nominovanim nalaze se i film "Julieta" Pedro Almodovar te,  film "Florence foster Jenkins" Stephen Frears koji su ove godine boravili u Sarajevu. Dobitnik Počasnog Srca Sarajeva Christi Puiu, također je nagrađen na SFF-u.

Nominacije će biti objavljene 5. novembra na Evropskom filmskom festivalu u španskoj Sevilli.

Sedmočlani žiri odlučit će o dobitnicima nagrada u kategorijama evropskog snimatelja, filmskog urednika, scenografa, kostimografa, profesionalnog šminkera i kompozitora.

Dodjela 29. evropske filmske nagrade održat će se 10. decembra u poljskom Wroclawu koji je Evropska prijestolnica kulture za 2016. godinu. 

Podsjećamo, film "Smrt u Sarajevu" bosanskohercegovačkog režisera Danisa Tanovića dobitnik je Srebrnog medveda u kategoriji "Nagrada žirija" na 66. Berlinskom međunarodnom filmskom festivalu Berlinale. To je za Tanovića druga nagrada na ovogodišnjem Berlinaleu nakon što je ranije dobio nagradu za najbolji film od međunarodnog Udruženja filmskih kritičara.

 
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije